Stromboli vulkaan bezoeken: de meest actieve vulkaan van Europa

Margreth Door Margreth

Tijdens een vakantie naar Sicilië kan je de vulkanen op het eiland niet overslaan. Etna is misschien wel de meest bekende, maar de Stromboli vulkaan doet er niet voor onder. Wist je bijvoorbeeld dat deze continu lava spuwt? 😯 Het is een eiland op zich, waar nog veel meer te doen is. Beklim de top of maak een boottocht om de vulkaan heen. Hoe, wat en waar? Dat lees je in dit artikel!

Nog meer bezienswaardigheden op Sicilië!
Vallei van de Tempels
Cavagrande hike – met heerlijke zwemmeertjes
De zoutpannen van Trapani

Beklim een vulkaan op Sicilië


Stromboli, de continu lava spuwende vulkaan

De Stromboli vulkaan is één van de meest fascinerende vulkanen ter wereld. Het is namelijk een vulkaan die al meer dan 2500 jaar continu lava uitspuwt. Deze vulkaan heeft daarom dan ook de bijnaam ‘Vuurtoren van de Middellandse Zee’ gekregen. Elke paar minuten of uren begint de vulkaan te spuwen, met gloeiendhete lava, as en stenen die de lucht in worden geslingerd. 🌋 Dit komt door de constante stroom magma onder de vulkaan, die ervoor zorgt dat de Stromboli vulkaan altijd actief blijft. Vooral ’s nachts is dit spectaculair om te zien, omdat je de uitbarstingen in de donkere lucht extra goed kunt zien.

Wist je dat de erupties van de Stromboli vulkaan continu plaatsvinden, maar meestal klein en onschuldig zijn? Deze erupties worden ook wel Strombolische erupties genoemd.

De Stromboli vulkaan vormt het gelijknamige eiland Stromboli, dat vlak voor de kust van Sicilië ligt. Ondanks het feit dat de grond regelmatig schudt en er zo nu en dan as naar beneden komt, wonen er nog steeds mensen op het eiland. 😯 De inwoners van het eiland zijn gewend aan de continue uitbarstingen en weten eigenlijk niet beter dan dat de vulkaan altijd actief is. Hieronder vertellen we je meer over hoe je deze super indrukwekkend vulkaan van dichtbij kunt zien!

Powered by GetYourGuide

Stromboli beklimmen: naar de lava kraters waar je de vloeibare lava ziet!!

Wil je helemaal naar de top van de vulkaan? 😍 Dat kan alleen onder begeleiding van een gids. De beklimming van de Stromboli is een echt avontuur en een ervaring die je nooit meer zal vergeten. Deze tocht is wel alleen aan te raden als je goed ter been bent en een gemiddelde tot goede conditie hebt.

Let op! De beklimming van de vulkaan is altijd op eigen risico. Een gids is op de hoogte van de stand van zaken.

Je begint met de tocht naar boven in de namiddag terwijl het nog licht is. Naarmate je hoger komt, begint de lucht al langzaam te kleuren. Het wordt steeds schemeriger terwijl je naar boven loopt. Het pad dat je volgt, loopt via de noordoostkant van de vulkaan. Dit is de ‘veilige kant’ van de vulkaan. Dit betekent dat je uiteindelijk hoger uitkomt dan de kraters, die net onder de top liggen. Tijdens de wandeling omhoog kun je in de verte het gerommel en de explosies van de vulkaan al horen, steeds duidelijker. Het is een bizarre ervaring om letterlijk te voelen en te horen dat je op een actieve vulkaan loopt!

Het hoogteverschil dat je tijdens deze tocht aflegt, is ongeveer 900 meter. Dat klinkt als een flinke klim, maar op zich is het echt wel goed te doen. De wandeling naar boven gaat in een vrij rustig tempo, zodat je onderweg ook kunt genieten van het uitzicht om je heen. De gidsen kennen de vulkaan op hun duimpje en begeleiden je naar boven, terwijl ze je ondertussen van alles uitleggen over de vulkaan.

De wandeling wordt zo getimed, dat je rond zonsondergang de top bereikt. Dan begint het spektakel pas echt! In de donkere lucht zie je de gloeiende kraters van de Stromboli supergoed. Magma wordt de lucht in gespuwd en dit is in het donker prachtig om te zien. 🤩 De rommelende geluiden in combinatie met het oranje/rood gekleurde magma en zelfs de warmte van de vulkaan die je kunt voelen, geeft je bijna het idee dat je op een andere planeet bent.

Na dit spektakel vanaf de top een tijdje te hebben bewonderd, begin je aan de wandeling naar beneden in het donker. De weg naar beneden is een stuk makkelijker dan de klim omhoog, maar zeker omdat het donker is moet je goed blijven opletten waar je loopt. De geluiden van de vulkaan blijf je bijna de hele afdaling lang horen. Je krijgt een zaklamp mee om het pad voor je goed te kunnen blijven zien. In totaal duurt de hele tocht ruim 5 uur. Het is echt een dikke aanrader om te doen als je op zoek bent naar een actieve belevenis!

🎟️Beklim de Stromboli tijdens de zonsondergang | Boek hier

Stromboli bezoeken met een boot: als je het iets te spannend vindt om op een actieve vulkaan te staan

Als je niet zo goed ter been bent, of wanneer het beklimmen van een actieve vulkaan voor jou net iets te veel van het goede is, is het bekijken van de Stromboli vulkaan vanaf een boot het perfecte alternatief!

Doordat de Stromboli vulkaan op een eiland ligt, of eigenlijk een eiland is, kun je de vulkaan vanaf het water echt supergoed bekijken. Met de boot vaar je niet alleen langs de Stromboli, maar je maakt verschillende stops. Zo stop je ook op het eiland Panarea en mag je van boord op Stromboli. Je vaart ook langs Strombolicchio, een rotseiland vlak voor de kust van Stromboli.

Je vertrekt vanaf het plaatsje Milazzo op Sicilië, het wordt zo getimed dat je precies met zonsondergang langs Stromboli vaart en de vulkaan op zijn mooist kunt bewonderen. Als het donker wordt kun je de lava erupties goed zien. Vaak zie je vooral een rode gloed, maar af en toe kun je zelfs een echte uitbarsting te zien krijgen. Dit is echt supergaaf! 🤩

De totale tour duurt maar liefst zo’n 10 uur en bestaat uit de rondvaart en de stops bij de eilanden. Er is ook tijd om te zwemmen, dus neem zeker je zwemkleding mee! De starttijd verschilt per maand, omdat deze tijd wordt aangepast aan de tijd van de zonsondergang. Over het algemeen is het vertrek tussen 11 en 14 uur en heb je dus de hele middag en avond aan boord van de boot. De boottocht gaat ongeveer 3 dagen per week, dus het is handig om dit van tevoren te plannen. Het is een vrij grote boot, die ook goed toegankelijk is voor mensen in een rolstoel.

🎟️ Boottocht naar Stromboli | Boek hier

Andere dingen om te doen op het eiland

Stromboli is natuurlijk met name bekend vanwege de vulkaan, maar er is nog veel meer te doen op het eiland. Hieronder wat tips om te doen als je op Stromboli bent:

Ginostra is een klein, pittoresk dorpje aan de westkant van het eiland. Dit dorpje is alleen bereikbaar per boot en staat bekend vanwege de afgelegen ligging en de rustige sfeer die er hangt. Ginostra heeft de kleinste haven ter wereld en is de perfecte plek om even helemaal tot rust te komen. Je kunt er ook heerlijk vis een zeevruchten eten.

Punta Labronzo ligt aan de noordoostkant van Stromboli en vanaf hier heb je een onwijs mooi, uitzicht op de zonsondergang en de vulkanische uitbarstingen. Deze plek is veel minder bekend dan de top van de vulkaan, maar het is de perfecte plek om de vulkaan en de zonsondergang goed te kunnen zien. Ook als de tocht naar boven niet helemaal jouw ding is, is dit een goed alternatief.

Stromboli heeft een paar mooie zwarte zandstranden, zoals Spiaggia di Ficogrande en Spiaggia Lunga.🏖️ Deze stranden zijn perfect om een paar uur op te relaxen en te zwemmen in het mega heldere water. In het water hier kun je ook prima snorkelen. Het zwarte zand is gevormd door de vulkanische activiteit en is weer eens iets anders dan de ‘normale’ stranden.

Het beklimmen van de vulkaan is niet de enige hike op het eiland. Er zijn namelijk ook verschillende andere wandelingen op het eiland die je kunt maken. Zo kun je langs de kust en door het binnenland van het eiland wandelen. Deze wandelingen zijn minder intensief dan het beklimmen van de vulkaan en je hebt op verschillende punten prachtig uitzicht op de vulkaan, de zee en de eilanden rondom Stromboli.

Op Stromboli vind je verschillende kleine restaurants en trattoria’s, waar je kunt genieten van lokale gerechten, zoals verse vis en Italiaanse pasta’s. Een etentje bij één van deze tentjes is de perfecte afsluiting van een dag op het eiland.

Bezoek de kerk van San Vincenzo. Dit is een schattig wit kerkje in het dorpje San Vicenzo, het centrale dorp van Stromboli. Het is hier heerlijk rustig en naast dat het kerkje leuk is om te bezoeken, heb je vanaf hier ook een geweldig uitzicht op zowel de zee als de vulkaan.

Powered by GetYourGuide

Hoe kom je bij de Stromboli vulkaan?

Om op Stromboli te komen, kun je met een boot tour mee. Op deze manier heb je niet alleen vervoer van en naar het eiland, maar een dag vullend programma in en op het water. 🛥️
🎟️Boek hier de boottocht naar Stromboli

Je kunt ook met de ferry naar Stromboli gaan, in dit geval heb je alleen een overtocht naar en van het eiland en kun je verder je tijd zelf indelen. De ferry vertrekt net zoals de boottocht vanuit het plaatsje Milazzo, maar je kun er ook voor kiezen om een ferry vanuit de hoofdstad Palermo te nemen. In de zomer gaan er meerdere afvaarten per dag, in de winter vaak 1 of 2 per dag. De boot van en naar Milazzo vaart vaker dan de boot van en naar Palermo. Op deze website kun je tickets voor de veerboot boeken.