Cavagrande del Cassibile Hike – Zwemmen in natuurlijke meertjes

Suuz Door Suuz

Als je tijdens je reis naar Sicilië een heel mooi natuurgebied wil bezoeken is Cavagrande del Cassibile een grote aanrader!! Hier vind je de Avola meertjes. Dit zijn een van de mooiste natuurlijke meertjes die wij ooit hebben gezien. Het water is kraakhelder, er zijn meerdere mooie watervalletjes en het uitzicht vanuit het water is fenomenaal! 😍 Er zijn verschillende hikes die je kan volgen om er te komen. Hou je van een mooie hike door de natuur en hou je wel van een frisse duik na aankomst? Lees dan zeker verder 😊

Nog meer tips voor Sicilië!
Bezoek de hoofdstad Palermo
De leukste hotels op Sicilië
Wijnproeverij op Sicilië

Cavagrande del Cassibile en de Avola meertjes


Cavagrande del Cassibile Hike zwemmen in natuurlijke meertjes
Cavagrande del Cassibile Hike zwemmen in natuurlijke meertjes

Wat is Cavagrande del Cassibile?

Cavagrande del Cassibile is een enorm mooi natuurgebied gelegen in het zuidoosten van Sicilië, vlakbij de stad Avola. Het is een van de mooiste bezienswaardigheden op Sicilië. Dit beschermde reservaat is beroemd om zijn indrukwekkende kloven, veel groene natuur en de schilderachtige Cassibile-rivier die door het gebied stroomt. 🤩 De rivier heeft in de loop van duizenden jaren diepe kloven uitgesleten in het kalksteen en vormt nu een meerdere prachtige watervallen en smaragdgroene meren, beter bekend als de Avola meertjes. Hier kan je heerlijk zwemmen en zeker in de zomer is die afkoeling heel fijn. Het is een geweldig gebied en een aanrader voor natuurliefhebbers en hikers.  

Let op! In de zomermaanden kan het erg druk zijn bij de Avola Meertjes. Ga vroeg op pad om de drukte te vermijden en geniet optimaal van dit prachtige natuurgebied. ☀️

Trails om bij de Avola meertjes te komen

Meest bekende trail om af te dalen naar de Avola meertjes: Scala Cruci Trail

De Scala Cruci Trail is de meest bekende route om af te dalen naar de Laghetti di Cavagrande. Deze trail biedt een uitdagende en avontuurlijke tocht door de kloof, maar moet met de nodige voorzichtigheid worden aangepakt. Sinds een natuurbrand in 2014 is deze trail namelijk officieel gesloten, wat betekent dat wandelaars dit pad op eigen risico moeten betreden. ⛔ De route is sindsdien niet meer onderhouden, waardoor het pad steil en soms verraderlijk is, met losse stenen en overwoekerde stukken. Desondanks blijft de Scala Cruci een populaire keuze onder de fanatieke hikers die op zoek zijn naar een onvergetelijke ervaring. 

Let op! Je kunt over het groene hek klimmen wat op slot zit. Pas op onderweg, de bosjes kunnen hoog zijn en de stenen zitten her en der los.

De afdaling naar de meren is ongeveer 300 meter, wat betekent dat de terugtocht een pittige klim is. Voor de meeste mensen duurt het ongeveer een uur om weer naar boven te komen. Het wordt aangeraden om deze hike in de ochtend of late namiddag te doen, aangezien de zon midden op de dag genadeloos kan zijn, vooral in de zomermaanden. Neem sowieso voldoende water mee en vergeet ook echt niet je zwemkleding, want het is heerlijk om van de rotsen de meren in te springen. 😊 Even zwemmen ter verkoeling, dan kan je de terugweg zeker weer aan. Het is een populaire plek onder toeristen en locals

Cavagrande del Cassibile
Cavagrande del Cassibile

Parkeren voor de Scala Cruci Trail kan op een kleine parkeerplaats aan het begin van het pad. Dit is de exacte locatie. Houd er rekening mee dat deze parkeerplaats snel vol kan raken, vooral tijdens het hoogseizoen, dus probeer vroeg te komen. Er is nog een alternatief, dat is deze plek

De enige officiële trail op dit moment: Carrubella trail

De Carrubella Trail is momenteel de enige officiële en onderhouden route naar de Avola meertjes. Deze trail is iets minder uitdagend dan de Scala Cruci, maar het is nog steeds een prachtige wandeling door het natuurgebied. Omdat dit de officiële trail is, is deze goed gemarkeerd en in betere staat, wat het een veiligere optie maakt voor gezinnen of minder ervaren wandelaars.  

De Carrubella Trail is een geleidelijke afdaling door de kloof. Onderweg kom je langs verschillende uitkijkpunten die een prachtig uitzicht bieden op de omringende natuur en de Cassibile-rivier beneden. Hoewel de afdaling minder steil is dan die van de Scala Cruci, moet je nog steeds rekening houden met de klim terug naar boven, die ongeveer een uur kan duren. Het pad eindigt bij dezelfde smaragdgroene meren, waar je kunt zwemmen en ontspannen na de wandeling. 😍 

Omdat dit de enige officiële route is, kan het in de zomermaanden behoorlijk druk worden, vooral in het weekend. Desondanks is de Carrubella Trail een uitstekende keuze als je Cavagrande del Cassibile met eigen ogen wilt bekijken én als je naar de Avola meertjes wilt lopen.  

Mastra Ronna Trail: minst populaire trail naar de  Laghetti di Cavagrande meertjes

De Mastra Ronna Trail is de minst populaire van de drie routes naar de Laghetti di Cavagrande, voornamelijk vanwege de moeilijke toegangswegen. Deze trail begint vanaf een minder bekende locatie en de wegen naar het startpunt zijn vaak smal en slecht onderhouden, wat het minder aantrekkelijk maakt voor veel wandelaars. Heb je wel zin in een uitdaging? Dan is deze trail heel leuk om te doen, aangezien het hier vaak rustig is en ook redelijk afgelegen.  

De Mastra Ronna Trail loopt door een afgelegen deel van het natuurreservaat en hier ervaar je echt de rust en stilte van dit gebied. De wandeling zelf is niet bijzonder moeilijk, maar de staat van het pad kan variëren afhankelijk van de tijd van het jaar en de weersomstandigheden. Deze trail eindigt ook bij de Laghetti di Cavagrande, waar je even lekker kan zwemmen voor je weer terug gaat lopen. 

Hoewel deze trail minder populair is, kan het een goede optie zijn voor ervaren wandelaars die op zoek zijn naar een minder belopen pad en geen bezwaar hebben tegen de uitdagingen van de toegangswegen. Zorg ervoor dat je goed voorbereid op pad gaat. Voldoende water, stevige wandelschoenen – als ervaren wandelaar weet je het wel. 😉

Tip! Combineer je bezoek met Ddieri di Cavagrande

Als je meer tijd hebt en je bezoek aan Cavagrande del Cassibile wilt uitbreiden, overweeg dan om de Ddieri di Cavagrande te bezoeken. Deze oude en uit de rotsen gehouwen tombes bevinden zich in een andere sectie van het reservaat en bieden een fascinerende blik in de geschiedenis van het gebied. De Ddieri di Cavagrande zijn minder bekend dan de Laghetti, wat betekent dat je hier vaak in alle rust kunt rondwandelen. Het gebied biedt niet alleen een kijkje in het verleden, maar ook prachtige uitzichten over de omliggende natuur. 

Je kan een leuke combinatie hike maken, naar beide plekken. Hou er rekening mee dat je de hele dag hiervoor nodig hebt en vertrek dus niet te laat. Je gaat hoogtemeters maken en de bewegwijzering is niet overal even duidelijk, dus zorg voor voldoende snacks, water en een opgeladen telefoon. Dan kan je altijd even checken op Google Maps waar je bent. Bekijk hier de trail.

Tip! Je kan ook met de huurauto op Sicilië naar Ddieri di Cavagrande. Perfect als je niet de hele dag onderweg wilt zijn of je niet in staat bent om (lang) te wandelen.