Grotta di Is Zuddas: mooie aragoniet grot in zuid-west Sardinië

Eline Door Eline

De Grotta di Is Zuddas is een spectaculaire druipsteengrot in het zuid-westen van Sardinië. Het is een van de mooiste grotten op Sardinië. De grot is met name bijzonder vanwege de zeldzame aragonietkristallen die hier te zien zijn. Verderop in het artikel leggen we uit wat dat is. In dit artikel delen we onze ervaring 😊

Grotta di Is Zuddas


Grotta di is zuddas bezoeken sardinië
©Wegwijsnaar.nl
Grotta di is zuddas
©Wegwijsnaar.nl

Zo ziet een bezoek aan Grotta di Is Zuddas eruit

De grot is voor bezoekers ongeveer 500 meter lang (in totaal wel 5 kilometer!). Je bezoekt de grot met een gids. Bij ons hadden ze een Italiaans-sprekende gids en een Engelstalige gids. De groep werd ook opgesplitst in tweeën, zodat we alleen het Engelse deel hoorden. Dat was echt super!

Grotta di Is zuddas sardinie
Grotta di Is Zuddas ©Wegwijsnaar.nl

In totaal zijn er 5 verschillende kamers. Alle kamers hebben een eigen naam, gebaseerd op wat je er kunt zien.

– De kwal kamer (omdat een van de formaties hier op een kwal lijkt)
– De orgel kamer (omdat de formaties samen allemaal op orgels lijken)
– De ‘eccentric’ kamer
– De erosie kamer (omdat hier een groot deel door erosie is aangetast. Er heeft vroeger waarschijnlijk water gestaan).
– Het theater (het lijkt hier alsof je op een podium staat omdat het gesteente een soort ’tribune’ vormt.

kwal kamer
De kwal kamer, je ziet dat de formaties op een kwal lijken ©Wegwijsnaar.nl
De erosie kamer
De erosie kamer (met een hartvormige doorkijk) ©Wegwijsnaar.nl

De gids die wij hadden was super grappig. Hij maakte allemaal leuke grapjes. Dat maakte het bezoek heel losjes en vermakelijk. Ook hebben ze leuke elementen aan de tour toegevoegd, zoals schaduwen op de muur die een afbeelding of bepaalde vorm laten zien. Hieronder zie je bijvoorbeeld een schaduw die lijkt op ‘Goofy’, de hond bekend van Mickey Mouse (of gewoon een hond). De schaduw wordt gecreëerd doordat de gids op een bepaalde manier een lamp op een stalactiet schijnt. Deze stalactiet geeft heel toevallig een schaduw die op een hond lijkt. Zo hebben ze in de grot meerdere schaduwen, wat het ook voor kinderen leuk maakt 🙂

Grotta di Is zuddas sardinie
Hier zie je een hond in de schaduw ©Wegwijsnaar.nl

‘The best is always at the end’, zei onze gids. En hij had in dit geval geen ongelijk. De laatste kamer was de ‘eccentric’ kamer. In eerste instantie zegt dat je helemaal niets, maar in de kamer zelf legt hij uit waarom dit de ‘eccentric’ kamer heet. Veel stalactieten in deze grot zijn gemaakt van aragoniet. Dat is een heel zeldzaam soort kalksteen. Op de foto hieronder zie je ‘Eccentrics of aragonite’. Dat zijn aragoniet kristallen, ze glinsteren ook heel mooi! 😍 Het is heel uniek, er zijn maar 3 grotten ter wereld die dat hebben 💎 Het lijkt wel een soort schatkamer. ‘The best’ was dus zeker aan het einde.

Aragoniet kristallen  in de grotta di is zuddas
Aragoniet kristallen Grotta di is zuddas

Praktische tips voor je bezoek

– Het is vrij glad in de grot. Doe dus goede schoenen aan en houd je goed vast aan de reling die langs het pad loopt. Wij gleden een aantal keer bijna uit.

– Reserveer van tevoren je ticket. Er worden meerdere tours gegeven, maar je kunt alleen de grot in als er een tour is. Hier kun je tickets reserveren.

– Je moet een aantal trappen lopen om bij de grot te komen. Ook in de grot zelf zijn trappen. De grot is dus niet toegankelijk voor mensen in een rolstoel.

Andere leuke activiteiten in de omgeving

Als je in de buurt van Grotta di Is Zuddas verblijft zijn er ook andere leuke activiteiten in de buurt. Een van de leukste activiteiten vonden wij een fietstour langs de zoutvlakten 😍 Er wordt op Sardinië veel zout gewonnen en door middel van een leuke e-bike tour kom je langs de zoutvlakten. Je zou hier zonder tour nooit komen. Én de tour is tijdens zonsondergang, wat heel wat mooie plaatjes oplevert ❤️ Lees meer over de fietstour langs de zoutvlakten.

Ook is er een kolenmijn te bezoeken in het dorpje Carbonia: Serbariu coal mine museum. Hier kun je een leuke rondleiding krijgen van een uur. Je gaat echt de mijnen in en ervaart hoe het vroeger als mijnwerker moet zijn geweest om daar te werken. Wij vonden het heel indrukwekkend. Hou er rekening mee dat er maar 1x per week een Engelse tour georganiseerd wordt. Wij gingen met een Italiaanse tour mee.

Fietstour langs de zoutvlaktes op Sardinië
Fietstour langs de zoutvlakten van Sardinië ©Wegwijsnaar.nl
Mijn bezoeken Sardinië
©Wegwijsnaar.nl