Wijnproeverij op Madeira

Suuz Door Suuz

Madeira staat bekend om de heerlijke wijn! Ze zijn vol van smaak, met een eeuwenoude geschiedenis en echt heel lekker😋. Er zijn dus op het eiland veel wijngaarden en wijnhuizen waar je proeverijen kan doen. Ben jij een echte wijnliefhebber? Dan kan dit niet op je vakantie agenda ontbreken! Lees snel verder voor de leukste wijntours op Madeira.🍷

Nog meer Madeira tips!
Bijzonder overnachten op Madeira
Monte Palace Tropical Garden
Porto Santo – het buureiland van Madeira

De bijzondere Madeira wijn


Wijngaarden op Madeira en de bekende Madeira wijn

Madeira staat wereldwijd bekend om zijn unieke en hoogwaardige wijnen, afkomstig van de wijngaarden die verspreid liggen over het eiland. Van Funchal tot São Vicente, overal kom je ze tegen en je kan ook veel wijnproeverijen en rondleidingen doen. Het wijn maken op Madeira heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de 15e eeuw en de wijnen van het eiland staan bekend om hun bijzondere smaak en lange houdbaarheid.  

Wist je dat de toboggan run bij Monte vroeger een vervoersmiddel was voor de wijnmakers? De opbrengst was veel te zwaar om met de hand te tillen, dus gingen ze met de grote rieten manden in een noodvaart naar beneden 😜

De wijngaarden van Madeira liggen vaak op terrassen tegen steile heuvels aan, een traditionele manier van verbouwen die bekend staat als “poios”. Deze bijzondere ligging en in combinatie met de vulkanische oorsprong van Madeira maakt dat het helemaal een unieke wijn is. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van oude druivensoorten.🍇 Een Madeira wijn is dus ook niet te vergelijken met een standaard wijn uit de supermarkt.

Powered by GetYourGuide

Verschillende soorten Madeira wijn

Madeira wijnen zijn er in verschillende stijlen, elk met zijn eigen unieke eigenschappen en smaken. De vier belangrijkste soorten zijn Malmsey, Bual, Verdelho en Sercial. Bij veel restaurants weten de obers goed welke Madeira wijn het beste bij je gerechten passen. Bij twijfel, vraag het – de juiste wijn maakt de ervaring compleet!😉

Malmsey

Malmsey is de zoetste van de Madeira wijnen. Deze wijn wordt ook wel Malvasia genoemd en is één van de zeldzaamste wijnen op Madeira. Het staat bekend om de unieke volle smaak, met vleugen karamel en rozijnen. Malmsey is een perfecte dessertwijn en wordt vaak geserveerd met zoete gerechten, zoals een lekkere chocoladedessert of zoete gebakjes.  

Bual

Bual, of Boal, is een halfzoete Madeira wijn. Deze wijn heeft een volle smaak met tonen van gedroogd fruit, karamel en kruiden. Bual wijnen zijn perfect om te combineren met rijke, hartige gerechten zoals bij een kaasplankje. 🧀

Verdelho

Verdelho is een medium droge wijn, het is een lekkere frisse witte wijn! De wijn heeft een citrusachtige smaak en is heerlijk op een zomerachtige dag op Madeira. Verdelho wordt vaak geserveerd als aperitief of bij lichte gerechten zoals salades en visgerechten. 

Sercial

Sercial is de droogste variant van de Madeira wijnen, maar wel met een frisse smaak. Citrus, groene appel, je proeft het allemaal. Sercial is ideaal als aperitief en combineert goed met lichte voorgerechten en zeevruchten. 

Het wijnmuseum Vine and Wine

Het Vine and Wine museum (Museu do Vinho e da Vinha) is heel leuk als je meer te weten wilt komen van de wijnen op Madeira. Er gaat namelijk een hele geschiedenis aan vooraf, dus je ziet hier de hele evolutie van de wijn. Vanaf de vroege dagen van de kolonisatie tot de moderne technieken die vandaag de dag worden gebruikt. Van oude wijnpersen tot de verschillende druivensoorten, alles komt hier voorbij. Met al deze achtergrond informatie heb je een nog betere reden om een lekker wijntje te drinken!  

wijnmuseum madeira

Meest bekende wijnhuis op Madeira – Blandy’s Wine Lodge

Eén van de meest bekende en gerenommeerde wijnhuizen op Madeira is Blandy’s Wine Lodge. Dit wijnhuis is opgericht in 1811 en het is een belangrijke speler in de productie van Madeira wijn. Blandy’s Wine Lodge biedt uitgebreide tours waarbij bezoekers de kans krijgen om de kelders te verkennen, het productieproces te zien en natuurlijk verschillende wijnen te proeven.  

Je kunt kiezen tussen verschillende rondleidingen, zoals de premium en vintage tour. Daarnaast kan je ook echt naar de wijngaarden van Blandy’s. Er is ook een leuke winkel waar je in kan slaan en ze hebben een eigen bistro & wijnbar. Op de officiële website lees je er meer over 😊🍷

Blandy’s Wine Lodge wijnproeverij madeira
Blandy’s Wine Lodge
madeira wijn Blandy’s Wine Lodge
Blandy’s Wine Lodge wijnproeverij madeira

Wijntour met wijn proeverij boeken op Madeira

Voor iedereen die meer willen weten over de wijnen van Madeira, zijn er verschillende wijntours beschikbaar. Een populaire optie is de halve dag tour naar het wijnhuis Diana Silva Wines. Tijdens deze tour krijg je een rondleiding door de wijngaarden en de wijnmakerij, gevolgd door een proeverij van verschillende wijnen. Deze tour op Madeira is perfect voor wijnliefhebbers.🍷 Je komt namelijk op wijngaarden waar je zelf niet zo snel terecht zou komen én er is een kleine onderbreking bij Cabo Girão, de hoogste klif van Europa. 

🎟️ Boek hier de wijntour op Madeira

Tip! Vlakbij het wijnhuis Diana Silva Wines ligt de wijngaard Quinta do Barbusano, een prachtige locatie in de bergen. Hier kun je ook genieten van een rondleiding en een proeverij. De adembenemende uitzichten en de hoogwaardige wijnen maken dit een onvergetelijke ervaring voor elke wijnliefhebber. 

Powered by GetYourGuide

Iets duurder, maar wel een stuk uitgebreider

Wil je echt dé wijnervaring op Madeira?🤩 Dan is deze tour echt een aanrader. Samen met een kleine groep ga je de hele dag op pad. Je bezoekt verschillende wijnstreken, gaat naar maar liefst 3 wijnhuizen en je doet dus ook 3 verschillende proeverijen. Daarnaast ontmoet je ook de lokale wijnmakers. Dit zijn mensen met passie voor het vak en zij laten je echt kennis maken met de wijn. Samen heb je een uitgebreide traditionele lunch, natuurlijk onder het genot van een Madereise wijn.  

Wat deze tour zo leuk maakt, is dat je wordt meegenomen door Sofia. Dit is een lokale gids die geboren en getogen is op Madeira. Sofia deelt haar uitgebreide kennis over het eiland en zijn wijnen en kan je allerlei leuke informatie vertellen.  

🎟️ Reserveer hier de dagtour langs wijnhuizen en met wijnproeverijen

Wijntour in Funchal

Wandel 3 uur door Funchal, terwijl je allerlei wijn- en eetproeverijen in de hoofdstad van Madeira doet. Je gaat naar verschillende locaties waar je verschillende gerechten en de lokale wijnen mag gaan proeven. Van een wijnhuis tot een café, een bakkerij tot een restaurant waar je streekproducten mag proeven. Het is een hele leuke manier om zo de keuken van Madeira te ontdekken, terwijl je samen met een enthousiaste gids door de charmante straatjes van Funchal wandelt. 

🎟️ Boek hier de wijntour in Funchal

Powered by GetYourGuide