Het Fallas Festival in Valencia

Margreth Door Margreth

Ontdek Valencia tijdens het Fallas Festival, het is kleurrijk, groots en gezellig! đŸ„ł In maart zijn de straten versierd, staan er grote kunstwerken door de hele stad en er zijn allerlei festiviteiten. Van gezellige muziek tot traditionele kledendracht – het is een hele ervaring! Wil jij weten of het wat voor jou is? In dit artikel vertellen we je alles over dit festival in Valencia.

Het Fallas Festival


fallas festival valencia

Wat is het Las Fallas festival precies?

Het Las Fallas festival is Ă©Ă©n van de meest uitbundige en kleurrijke festivals in Spanje. Het festival vindt ieder jaar in maart plaats in Valencia en staat bekend om de gigantische zelfgemaakte ‘standbeelden’, die ‘fallas’ worden genoemd. De fallas worden gemaakt van verschillende materialen, onder andere papier-machĂ© en hout. De fallas zijn vaak super hoog en kunnen allerlei personen of gebeurtenissen uitbeelden.

Las Fallas is eigenlijk bedoeld als viering van het eind van de winter en het begin van de lente. Ook is het een eerbetoon aan Sint Jozef (San JosĂ©), een heilige van de timmerlieden in vroegere eeuwen. Vroeger vierden de timmerlieden namelijk het begin van de lente door hun oude houten werktuigen en afval te verbranden. In de loop der jaren is deze traditie uitgegroeid tot het Las Fallas festival. Dit festival begon zich echt te ontwikkelen in de 18e en 19e eeuw en is tegenwoordig Ă©Ă©n van de bekendste Spaanse festivals. đŸ€©

Tip: met de Valencia Tourist Card heb je leuke kortingen, gratis toegang en kan je onbeperkt gebruik maken van het openbaar vervoer.
đŸŽŸïž Bestel hier de Valencia Tourist Card

Voor de mensen in Valencia is het fallas festival echt een hele happening. Hele buurten werken samen om hun eigen fallas te maken en het festival zorgt dan ook voor een groot samenhorigheidsgevoel onder de inwoners. Het festival wordt ieder jaar gevierd van 15 – 19 maart, maar de voorbereidingen ervoor beginnen al weken eerder.

Hoogtepunten van het festival

La PlantĂ  is het moment waarop de fallas worden opgezet. Het vindt plaats op de eerste dag van het festival: 15 maart. De hele stad verandert dan als het ware in een openluchtmuseum met prachtige kunstwerken verspreid over de verschillende buurten van Valencia.

fallas festival in valencia

Mascletà is de vuurwerkshow van het Fallas Festival in Valencia.🎆 Vanaf 1 maart tot het eind van het festival wordt er iedere dag een vuurwerkshow op het Plaza del Ayuntamiento gehouden. Deze shows zijn elke dag om 14:00 en zijn bedoeld om de sfeer te verhogen en de inwoners toe te laten leven naar het festival.

La Ofrenda vindt plaats op 17 en 18 maart vanaf 15:00 uur tot laat in de avond. Het is de bloemenoffering op het Plaza de la Virgin. Duizenden mensen in traditionele klederdracht trekken door de straten van Valencia met bloemen in hun handen. Deze bloemen worden neergelegd bij een groot beeld dat speciaal voor het festival is geplaatst op het plein ter ere van de Maagd Maria.💐

fallas valencia

La Nit del Foc is in de nacht van 18 maart is er een grote vuurwerkshow, het betekent ‘de nacht van het vuur’. Dit spectaculaire vuurwerk is super indrukwekkend en wordt dan ook door duizenden mensen bezocht.

La CremĂ  is de afsluiting en misschien wel het meest spectaculaire onderdeel van het fallas festival. Het vindt plaats in de avond/nacht van 19 maart. Tijdens La CremĂ  worden alle fallas standbeelden in brand gestoken. Het is een indrukwekkend eind van het festival, waarbij de straten van Valencia ‘in vuur en vlam’ staan.đŸ”„

la crema fallas festival valencia

Fallas-Standbeelden

Zoals hierboven al verteld, zijn fallas eigenlijk zelfgemaakte standbeelden. De fallas worden gemaakt door de inwoners van Valencia en zijn ware kunstwerken. Je kunt het misschien wel enigszins vergelijken met de praalwagens die bij ons worden gemaakt tijdens het bloemencorso in het westen van het land, of de praalwagens tijdens Carnaval in het zuiden. Het zijn grote projecten waar lange tijd aan gewerkt wordt.

Deze standbeelden kunnen allerlei dingen uitbeelden. Het kunnen mensen zijn, maar ook dieren of mythologische figuren. Er zijn ook fallas die meer een bepaalde scene of gebeurtenis uitbeelden. De fallas zijn prachtig gekleurd en trekken echt de aandacht. Tijdens het festival kun je overal in Valencia de fallas bewonderen, maar op bepaalde plekken vind je vaak de mooiste en meest bijzondere fallas:

Plaza del Ayuntamiento is het hart van Valencia eigenlijk ook het hart van het festival. Hier vind je de grootste en meest indrukwekkende fallas. Dit is ook het plein waar de vuurwerkshows vanaf 1 maart plaatsvinden.

Ook Plaza de la Mercé staat bekend om de prachtige fallas die er tijdens het festival geplaatst worden.

Nog een plein in Valencia waar je supermooie fallas kan bewonderen is Plaza del Pilar.

Plaza de la Virgen is een plein in het historische hart van de stad is ook een unieke fallas locatie. Zeker met de prachtige historische gebouwen op de achtergrond is dit echt een aanrader om te bezoeken tijdens het festival. Dit is ook het plein waar de bloemenoffering plaatsvindt op 17 en 18 maart.

De wijk Ruzafa staat bekend om de levendige sfeer en indrukwekkende fallas die er tijdens het festival te zien zijn.

Wandeling met gids langs belangrijke Las Fallas locaties

Als je het fallas festival echt zo optimaal mogelijk wil beleven, dan is een speciale fallas tour met een gids door Valencia echt een aanrader. De gids is een local, die je alles kan vertellen over de geschiedenis van het festival en over hoe het festival gevierd en beleefd wordt. Samen met de gids wandel je langs de mooiste fallas in de stad. Op sommige dagen (16 – 19 maart) is het zelfs mogelijk om een fallas standbeeld van de binnenkant te bekijken! Deze tour wordt alleen gehouden van 14 tot en met 19 maart. Reserveer de tour op tijd, de plekken zijn beperkt Ă©n zeer gewild!

đŸŽŸïž Fallas tour door Valencia | Boek hier

Powered by GetYourGuide

Fallas museum in Valencia

Ben je niet tijdens het fallas festival in Valencia, maar wil je toch een beetje een idee krijgen van hoe het fallas festival eraan toe gaat? Dan is het superleuk om het fallas museum te bezoeken. Het fallas museum, in het Spaans ‘Museo Fallero’ genoemd, belicht de geschiedenis van het festival en je kunt hier verschillende niet verbrande fallas bewonderen. Wie weet ben jij hier na fan en ga je een andere keer de stad bezoeken tijdens het festival.😉

fallas museum valencia

Valencia bezoeken tijdens Las Fallas

Als je naar Valencia gaat tijdens Las Fallas, is het vanzelfsprekend een stuk drukker in de stad dan normaal gesproken. Naast de locals, zijn er ook veel toeristen die speciaal voor het festival naar Valencia komen. Je wilt natuurlijk alle fallas bekijken en ook verschillende bezienswaardigheden in Valencia zien, dus de hop on hop off bus is nu echt een aanrader! Je kan natuurlijk ook met de metro van Valencia reizen.

Daarnaast is een hotel in Valencia vaak rond deze tijd een stuk duurder, net zoals de vliegtickets. We raden je daarom ook aan om vroeg te boeken. Alles raakt namelijk snel volgeboekt en hoe langer je wacht, hoe hoger de prijzen raken.

Als de prijzen van hotels en vliegtickets al duurder zijn, dan is het fijn als je op andere dingen kan besparen. Met de Valencia Tourist Card heb je leuke kortingen, gratis toegang en kan je onbeperkt gebruik maken van het openbaar vervoer.
đŸŽŸïž Bestel hier de Valencia Tourist Card