Het prachtige archeologische park van Selinunte

Margreth Door Margreth

Selinunte is één van de meest bijzondere archeologische parken in Europa. Het is gelegen op Sicilië en een echte highlight op het eiland. Je wandelt eigenlijk door een eeuwenoud Grieks stadje, wat nu vooral bestaat uit ruïnes. Met maar liefst 7 tempels zit je hier al snel op je stappendoel – maar er is gelukkig ook een pendeldienst. 😉 Kortom, het is echt een aanrader en in dit artikel vertellen we je er alles over.

Nog meer tips op Sicilië!
Hotels op Sicilië
Auto huren op Sicilië
Bezienswaardigheden in Palermo

Selinunte op Sicilië


Tickets voor het Selinunte Archeologisch Park

🎟️ Entreeticket voor Selinunte | Bestel hier
🎟️ Skip the line-ticket + pendeldienst | Bestel hier

Ben je nou gek op archeologische plekken of/en de Romeinse geschiedenis? Dan zit je op Sicilië helemaal goed. Je hebt hier namelijk ook de Vallei van de Tempels. Dit is één van de meest bekende bezienswaardigheden op Sicilië en echt vrij indrukwekkend!

🎟️ Ticket voor Vallei van de Tempels + rondleiding | Bestel hier

Powered by GetYourGuide

Wat is Selinunte Archeologisch Park precies?

Selinunte Archeologisch Park ligt aan de zuidwestelijke kust van Sicilië en is één van de grootste en meest bijzondere archeologische parken van heel Europa. 🤩 Het park is eigenlijk een oud Grieks stadje en geeft je een idee van hoe het leven er eeuwen geleden uit moet hebben gezien. Je vindt hier ruïnes van tempels, stadsmuren en huizen.

Selinunte was ooit een Griekse kolonie, gesticht in de 7e eeuw voor Christus. Al snel groeide Selinunte uit tot een belangrijk handelscentrum, dit kwam met name door de gunstige ligging aan zee. De indrukwekkende ruïnes die je nu kunt zien, is alles wat er nog van dit oude Griekse stadje over is. Er zijn in het verleden namelijk best veel aanvallen en verwoestingen geweest door andere volken. Toch is het heel bijzonder om hier rond te lopen en zulke oude ruïnes te kunnen bekijken.

De tempels van Selinunte

Selinunte staat vooral bekend vanwege de tempels die er hebben gestaan en voor een deel nog steeds staan. Elke tempel was gewijd aan een specifieke god of godin. Hieronder beschrijven we kort de verschillende tempels:

Tempels A en O zijn rond 490-460 voor Christus gebouwd en zijn waarschijnlijk gewijd aan de Dioscuri (de tweelinggoden Castor en Pollux) en Poseidon.

Tempel C is één van de oudste tempels. Deze tempel is gebouwd rond 550 voor Christus en is gewijd aan Apollo.

Tempel D is gebouwd rond 540 voor Christus en is gewijd aan godin Pallas Athene. Pallas Athene, de godin van de wijsheid, was vaak de beschermster van Griekse steden.

Tempel E is gebouwd tussen 460-450 voor Christus en is waarschijnlijk gewijd aan Hera. Hera was de vrouw van Zeus en de godin van het huwelijk en van de vruchtbaarheid. Er wordt echter ook wel gedacht dat de tempel voor Aphrodite was, vanwege de gelijkenis met andere Aphrodite tempels. Deze tempel is een hoogtepunt in het park en echt een aanrader om te bekijken.

Tempel F is waarschijnlijk gebouwd tussen 550-540 voor Christus en waarschijnlijk gewijd aan Dionysus (de god van de wijn) of Pallas Athene.

Tempel G is de grootste tempel van Selinunte, waarschijnlijk gewijd aan Zeus en gebouwd tussen 530-490 voor Christus. Deze tempel was één van de grootste Griekse tempels ooit, maar is helaas nooit helemaal afgebouwd.

Wat kun je verwachten van een bezoek?

Het Selinunte Archeologisch Park is opgedeeld in vier delen:

Op de Gàggera-heuvel vind je het heiligdom van Malophoros, een mysterieuze plek die vroeger een belangrijke rol speelde in de Griekse religieuze rituelen.

De Akropolis met de imposante tempels C en D. Ook vind je hier overblijfselen van een stad. Je kunt door de oude straten dwalen en je inbeelden hoe het leven er vroeger heeft uitgezien. Je kunt lopen naar de Akropolis, maar ook de pendelbus pakken vanaf het museum – daar lees je hieronder meer over.

Op de Manuzza-heuvel ligt de oude nederzetting van Selinunte, waar je kunt zien hoe de bewoners vroeger leefden.

Op de oostelijke heuvel vind je onder andere tempels G, E en F. Dit deel van het park heeft echt de mooiste tempels en is dus het meest bijzonder.

Plattegrond Selinunte

Je kunt alle afstanden in het park in principe makkelijk bewandelen, maar je kunt ook een plekje in een elektrisch golfkarretje boeken. Dat is eigenlijk al een leuke ervaring op zich. 😉

Op verschillende plekken in het park kun je wat eten en drinken halen en er zijn ook voldoende toiletten in het park. Het park is supergoed onderhouden en echt mooi om doorheen te wandelen.

Er hebben vroeger in totaal dus 7 tempels in Selinunte gestaan, maar alleen tempel E is nog goed te herkennen als een tempel. Hier zie je nog hele mooie zuilen. De rest van de tempels zijn voornamelijk ruïnes. Naast de E tempel vind je resten van de F tempel. Op deze tempel waren beelden te zien van de strijd tussen de Goden en de Giganten. Deze beelden zijn niet meer in Selinunte te zien, maar in het archeologisch museum van Palermo. In dit museum vind je meer beelden die oorspronkelijk te vinden waren in- en op de tempels in Selinunte.

Het Museum van Selinunte

In het museum van Selinunte kom je echt alles te weten over de geschiedenis van de stad. Hier vind je allerlei vondsten die zijn opgegraven in het archeologische park, van beeldhouwwerken en keramiek tot sieraden en gebruiksvoorwerpen die dagelijks werden gebruikt door de oude inwoners. Door deze vondsten te bekijken, krijg je een goed beeld van hoe de stad eruitzag en hoe het leven hier geweest moet zijn.

Powered by GetYourGuide

Tips om rekening mee te houden

Het kan flink warm worden in het park, zeker in de zomermaanden. Neem dus echt voldoende water mee en smeer je goed in tegen de felle zon. ☀️🥵

Neem wat te eten en drinken mee. Er zijn wel verschillende plekken waar je eten en drinken kunt krijgen, maar ook tijdens het wandelen door het park is het lekker om wat eten/drinken bij je te hebben.

Tip! Op ongeveer 13 kilometer van Selinunte liggen de ‘Cusa Quarries’ (de steengroeven van Cusa). Dit is een indrukwekkende plek die officieel ook bij het archeologische park hoort. Hier werd vanaf de 6e eeuw v.Chr. kalksteen gewonnen om tempels en andere bouwwerken in Selinunte mee te kunnen bouwen. Wat de Cusa Quarries zo bijzonder maakt, is dat het werk hier plotseling werd gestopt in 409 voor Christus., toen Hannibal en zijn troepen het gebied binnenvielen.
Doordat de arbeiders hier halsoverkop zijn vertrokken na deze inval, is er tegenwoordig nog heel goed te zien hoe de grote blokken werden bewerkt. Vanaf de eerste sneden in de steen tot aan de bijna voltooide zuiltrommels die nog klaarlagen om vervoerd te worden, je ziet het hier allemaal terug. Het geeft een goed beeld van hoe de bouwmaterialen voor de stad werden gemaakt en het is dus zeker een aanrader om deze steengroeven ook te bezoeken aansluitend aan je bezoek aan Selinunte.

Tip: bestel alvast je tickets

Powered by GetYourGuide