Wat te doen in Palermo, de hoofdstad van Sicilië

Margreth Door Margreth

Palermo is de hoofdstad van Sicilië en zeker een bezoek waard! Er zijn allerlei prachtige gebouwen, maar ook gezellige markten en er zit zelfs een heerlijk strand in de buurt. Klinkt dat niet goed?!😍 Sicilië is een perfecte plek voor een rondreis en één (of meerdere) nachtjes in de hoofdstad is echt een leuke toevoeging. De leukste bezienswaardigheden en activiteiten in Palermo hebben we voor je op een rijtje gezet!

Tip! Een hotel zoeken op Sicilië hoort bij het plannen van een vakantie, maar wij hebben het makkelijk gemaakt door de leukste hotels van Sicilië en de mooiste hotels van Palermo voor je te verzamelen. Verblijf jij liever in de hoofdstad, in de natuur of in een knusse bed and breakfast?!

Wat te doen in Palermo, de hoofdstad van Sicilië


Leukste bezienswaardigheden in Palermo

Palazzo dei Normanni bezienswaardigheden palermo

Normandisch Paleis (Palazzo dei Normanni)

Het Normandisch Paleis is één van de oudste koninklijke paleizen in Europa en een een paleis waarin de Normandische architectuur heel goed is terug te zien. 🤩In Palermo ga je het ook wel vinden als Palazzo dei Normanni.

Het paleis is gebouwd in de 9e eeuw en is vervolgens in de 12e eeuw uitgebreid. Het meest bijzondere deel van het paleis is de Cappella Palatina. Dit is een kapel versierd met prachtige mozaïeken. Tegenwoordig is het regionale parlement van Sicilië gevestigd in dit paleis.

🎟️ Entree en rondleiding door het paleis | Boek hier

Villa Bonanno Tuin palermo

Villa Bonanno Tuin

Villa Bonanno is een prachtige tuin die direct naast het Normandisch Paleis te vinden is. Het park werd aangelegd in 1905 en is echt een oase van rust in het hart van Palermo.

Er zijn super veel palmbomen in deze tuin, maar ook perkjes met mooie bloemen en archeologische overblijfselen, zoals resten van oude Romeinse huizen.🌴🌸 Het is de perfecte plek om lekker te wandelen en te relaxen, met uitzicht op het paleis.

Fontana Pretoria palermo sicilie

Fontana Pretoria

De Fontana Pretoria staat ook wel bekend als de ‘Fontein der Schaamte’, heeft deze naam gekregen vanwege de naakte standbeelden op de fontein. Het is een indrukwekkende fontein gelegen op het bekende Piazza Pretoria.

De fontein werd in 1554 ontworpen door Francesco Camilliani en is uiteindelijk in 1574 in Palermo geplaatst. Dit is echt een supermooie fontein om te bekijken, met veel bijzondere details.😍

Segreti del Chiostro Palermo cannoli

Haal de lekkerste cannoli’s bij I Segreti del Chiostro – goed te combineren met Santa Caterina Kerk

I Segreti del Chiostro is een bakkerij die gevestigd is in het klooster van de Santa Caterina Kerk. In deze bakkerij bereiden de nonnen traditionele Siciliaanse lekkernijen, waaronder de beroemde cannoli. Hier vind je absoluut de lekkerste én grootste cannoli’s van Sicilië!! ❤️ Zeker een aanrader om deze eens te proeven! 😋

Pro tip: Neem je cannoli vervolgens mee naar Chiostro con fontana di San Domenico, een romantisch binnenpleintje met rozen, een fontein en prachtige tegels 🌹

Je kunt een bezoekje aan deze bakkerij uitstekend combineren met het bekijken van de Santa Caterina Kerk. Deze kerk is gebouwd in de 16e eeuw en is met name van binnen echt heel indrukwekkend, met name door het prachtige altaar dat in deze kerk te vinden is.

Segreti del Chiostro Palermo cannoli
Segreti del Chiostro
Segreti del Chiostro Palermo cannoli
Het binnenpleintje Chiostro con fontana di San Domenico
wat te doen in palermo botanische tuin

Orto Botanico di Palermo

De Orto Botanico di Palermo is één van de oudste botanische tuinen in Europa en bestaat al sinds 1785.🪻🌻 Deze botanische tuin is maar liefst 10 hectare groot en er zijn planten van over de hele wereld te bewonderen, waaronder exotische en zeldzame plantensoorten. Het is een heerlijke plek waar een fijne sfeer hangt. Een fijne afwisseling op de drukte in de stad dus.

🎟️ Ticket voor de botanische tuin | Bestel hier

Bunker di San Cataldo sicilie wat te doen in palermo

Bunker di San Cataldo

De Bunker di San Cataldo is een bunker die in de Tweede Wereldoorlog op een klif in de buurt Palermo werd gebouwd. Hij werd voornamelijk gebruikt als uitkijkpost. De bunker werd natuurlijk verdekt opgesteld om niet op te vallen. Ook vandaag de dag is hij nog steeds niet makkelijk te vinden. Maar de zoektocht is het zéker waard, want het is een prachtige plek. Het helder blauwe water eromheen maakt het helemaal af 😍 Het water verandert hier soms van smaragdgroen naar helder turquoise. Er loopt een trappetje tot aan het water. Sommige mensen zwemmen hier ook, maar het wordt niet aangeraden omdat het water hier industrieel vervuild is/kan zijn. In het water zie je ook een vulkanische grot (Grotta delle colombe). De bunker ligt wel een stukje van Palermo af, dus het is wel handig als je een (huur)auto op Sicilië hebt als je hier heen wil.

Bunker di San Cataldo sicilie wat te doen in palermo
Bunker di San Cataldo
Bunker di San Cataldo sicilie wat te doen in palermo
Bunker di San Cataldo

Catacombe dei Cappuccini

De Catacombe dei Cappuccini is een ietwat huiveringwekkende maar zeker wel boeiende bezienswaardigheid in Palermo. 😱

Deze catacomben worden beheerd door de Kapucijner monniken en bevatten de gemummificeerde resten van duizenden mensen. Deze menselijke resten dateren uit de 16e tot 19e eeuw. 💀 De goed bewaarde lichamen zijn te zien in verschillende poses hebben vaak nog de originele kleding uit die tijd aan. Hoe bizar?!

de kathedraal wat te doen in palermo

De Kathedraal van Palermo

De Kathedraal van Palermo heet officieel de Kathedraal van Maria Santissima Assunta en is een imposante kerk waarin verschillende bouwstijlen zijn gecombineerd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Normandisch, Gotisch, Barok en Neoclassicistisch. De kerk is gebouwd in 1185. In deze kerk bevinden zich ook de graven van de vroegere koningen van Sicilië.

De binnenkant van de kerk is echt prachtig om te bekijken. 😍 Het is ook mogelijk om de crypte te bezoeken. Verder kun je op het dakterras komen, vanaf hier heb je een wijds uitzicht over heel Palermo!

Kathedraal van Maria Santissima Assunta palermo palermo bezienswaardigheden
grote kathedraal van palermo
 kathedraal Duomo di Monreale wat te doen in palermo

Indrukwekkende kathedraal Duomo di Monreale (dagtrip)

De Duomo di Monreale ligt eigenlijk net buiten Palermo en is een van de grootste en meest indrukwekkende kathedralen van Sicilië!! 😯 Deze kerk is gebouwd in de 12e eeuw en is met name bekend om de prachtige mozaïeken die Bijbelse verhalen vertellen. Ook het klooster dat grenst aan de kerk kun je bezoeken.

🎟️ Maak een dagtrip naar Duomo di Monreale

 kathedraal Duomo di Monreale wat te doen in palermo
 kathedraal Duomo di Monreale wat te doen in palermo
 kathedraal Duomo di Monreale
 kathedraal Duomo di Monreale
Uitzicht vanaf de kathedraal Duomo di Monreale
Monte Pellegrino

Monte Pellegrino: voor hikers en rotsklimmers

Monte Pellegrino is een berg ten noorden van Palermo. Vanaf deze berg heb je echt een prachtig uitzicht over Palermo en de kust.🤩

Je kunt hier uitstekend wandelen en tijdens het wandelen heb je steeds supermooie uitzichten. Boven op de berg vind je het heiligdom van Santa Rosalia, de patroonheilige van Palermo.

Tip: hou je van rotsklimmen? Er zijn hier ook hele gave rotsen waar je kunt klimmen.

markten in palermo bezienswaardigheden

De leukste markten van Palermo

Palermo staat bekend om zijn markten, zoals de Mercato del Capo, Mercato di Ballaro en Mercato di Vucciria. Op deze markten kun je onder andere verse producten, kruiden en lokale lekkernijen kopen. 🍇🥕

Een bezoekje aan, tenminste één van deze, markten is dan ook zeker een aanrader als je in Palermo bent. Check van tevoren wel goed welke markt op welke dag gehouden wordt, dit verschilt namelijk per markt.

Chiesa del Gesù

Chiesa del Gesù

De Chiesa del Gesú is een prachtige kerk in Barokstijl in hartje Palermo. Deze kerk is gebouwd in de 16e eeuw en staat met name bekend om de indrukwekkende binnenkant. Je vindt hier verschillende fresco’s en er is veel marmer gebruikt.

tempel van segesta palermo sicliy

Tempel van Segesta

De Tempel van Segesta ligt op ongeveer een uur rijden van Palermo op een heuvel en is één van de best bewaarde oude Griekse tempels in Sicilië.

Deze tempel is gebouwd in de 5e eeuw voor Christus in een Dorische stijl, maar gedacht wordt dat de tempel eigenlijk nooit helemaal afgebouwd is geweest. Vlak bij de tempel ligt ook een oud amfitheater, vanaf hier heb je een panoramisch uitzicht over de vallei die eronder ligt.🤩

🎟️ Toegangsticket voor het archeologische park | Bestel hier

mondello beach palermo

Mondello Beach

Mondello Beach is een prachtig wit strand met helderblauw water.🏖️ Het is een populair strand onder zowel locals als toeristen. Je kunt hier ook heerlijk zwemmen in zee en er zijn veel restaurantjes waar je lekker kunt eten of wat kunt drinken.

Castello della Zisa

Castello della Zisa

Castello della Zisa is een middeleeuws kasteel in Arabische stijl, het is zo mooi!😍 Het werd in de 12e eeuw gebouwd als zomerverblijf voor de Normandische koningen.

Het kasteel heeft een indrukwekkende architectuur met sierlijke bogen, marmeren vloeren en een binnenplaats met een fontein. Het kasteel heeft ook een eigen museum, hier zijn kunstwerken uit de periode waarin het kasteel gebouwd is te bewonderen.

no mafia memorial palermo

No Mafia Memorial

Het No Mafia Memorial ligt midden in het historische centrum van Palermo. Het is een museum dat gewijd is aan de geschiedenis van de strijd tegen de maffia in Sicilië. Door de hele stad kom je van alles tegen van deze tijd, er worden ook speciale wandeltours gegeven!

Je krijgt in dit museum inzicht in de impact die de maffia op het eiland Sicilië heeft gehad. Ook kom je meer te weten over het verzet tegen de maffia op het eiland. Het is natuurlijk een museum over een serieus onderwerp, maar wel super leerzaam.

Tip! Dit is zeker een aanrader als er een dag slecht weer is op Sicilië.

🎟️ No Mafia wandeltour door Palermo | Boek hier

utica eiland sicilie

Boottocht naar Eiland Ustica

Het eiland Ustica ligt ongeveer 70 kilometer van de kust van Palermo en je kunt hier met de boot heen vanaf Palermo. Het water is hier super helder en het stikt er van de vissen. Je kunt hier dus ook heel goed snorkelen of duiken. 🤿

Het eiland zelf is ook prachtig en heerlijk rustig, een perfecte plek om lekker te wandelen of om wat te eten bij één van de restaurantjes. Je kunt hier met name erg lekkere visgerechten bestellen.🐟

Opera dei Pupi

Het Siciliaanse Poppentheater

Het Siciliaanse Poppentheater, in het Italiaans ‘Opera dei Pupi’ genoemd, is een plek waar voorstellingen worden gehouden met houten marionetten.

Het is een typisch Siciliaanse traditie. De poppen zijn net kunstwerken, ze zijn rond de 1.30 hoog en wegen tot wel 35 kilo. Dit is één van de vele tradities op Sicilië. De cultuur op dit Italiaanse eiland is oud en wordt met veel trots doorgegeven aan de volgende generatie.

theater van palermo

Teatro Massimo: boek een rondleiding

Het Teatro Massimo is geopend in 1897 en is het grootste operagebouw van heel Italië. Sterker nog, het is zelfs een van de grootste van Europa.😯

Het theater vind je midden in het centrum van Palermo, en is niet alleen een bezoekje waard vanwege de voorstellingen. Het theater zelf is namelijk ook prachtig om eens van binnen te bekijken.

🎟️ Boek hier een rondleiding door Teatro Massimo

Arancines bij I Cuochini

Proef Siciliaanse Arancines en andere typisch Siciliaanse hapjes bij I Cuochini

I Cuochini is een populaire plek in Palermo waar je kunt genieten van allerlei typisch Siciliaanse hapjes. Denk hierbij aan de heerlijke Siciliaanse arancines, dit zijn gevulde en gefrituurde rijstballen. Ook hebben ze hier panelle (kikkererwtenbeignets) en sfincione (Siciliaanse pizza). 😍

Het is de perfecte plek voor iedereen die graag eens de typische hapjes van Sicilië wil proeven. Los van Cuochine, staat Palermo sowieso ook bekend om het lekkere en betaalbare streetfood dat je op veel plekken kunt krijgen bij de één van de vele kraampjes in de stad.

Overnachten in Palermo

hotel in palermo

Bastione Spasimo: mooi boutique hotel met een fenomenale ligging

Dit is een knus en kleinschalig boutique hotel op een toplocatie. Het centrum van Palermo ligt op loopafstand, maar toch zit je hier echt compleet in de rust.

Er is een heerlijk buitenzwembad in de prachtige tuin van het hotel, waar je lekker in kunt afkoelen na een warme dag rondtoeren op het eiland. De medewerkers van het hotel helpen je graag, bijvoorbeeld bij het geven van tips voor leuke restaurantjes of het huren van een auto op Sicilië.

Het hotel bevindt zich in een authentiek pand uit de 15e eeuw, maar is van binnen helemaal gerenoveerd. 😍 De kenmerkende details van het gebouw zijn hierbij bewaard gebleven. Het ontbijt in het hotel is super uitgebreid, met veel fruit en lokale producten.

Dit hotel krijgt een geweldige 9,6 op Booking.com
–> Bekijk hier beschikbare kamers en prijzen

hotel in palermo

Bed and breakfast, overnachten bij de Siciliaanse Alfonso

Bij Ai Tre Mercati verblijf je op loopafstand van de meeste bezienswaardigheden in Palermo. Perfect!

De gastheer Alfonso doet er echt alles aan om je het naar je zin te maken. Iedere ochtend staat er een vers bereid ontbijtje voor je klaar met allemaal lokale lekkernijen.🥐🍐 Alfonso helpt je graag op weg op het eiland en kan je zelfs helpen met een uitstippelen van de ideale route om zoveel mogelijk van het eiland te kunnen zien.

De kamers zijn basic, maar sfeervol qua inrichting. Daarnaast zijn de kamers ook lekker ruim! Je kan ook een kamer boeken met een eigen balkon, heerlijk op het zonnige Sicilië. ☀️

Dit hotel krijgt een hele goede 9,4 op Booking.com
–> Bekijk hier beschikbare kamers en prijzen