De zoutpannen van Trapani – Een bezoek aan de historische zoutvlaktes van Sicilië

Margreth Door Margreth

De zoutpannen van Trapani zijn een hele bijzondere plek op Sicilië. Hier wordt al eeuwenlang zout gewonnen van hoogwaardige kwaliteit én op traditionele wijze. Het is een unieke plek van bijna 1000 hectare! 🤩 Het zout wordt hier ook wel het ‘witte goud’ genoemd en je ziet het overal in kleine (en grotere) bergjes liggen. Wil je er alles over weten? Lees dan zeker verder 🙂

De zoutpannen van Trapani


De zoutpannen van Trapani

Wat zijn de zoutpannen van Trapani precies?

De zoutpannen van Trapani (Saline di Trapani e Paceco) vind je aan de westkust van Sicilië en strekken zich uit over het gebied tussen de steden Trapani en Marsala. Het is echt kilometers lang en een van de mooiste bezienswaardigheden op Sicilië! 😯 De zoutpannen maken deel uit van het natuurreservaat Saline di Trapani e Paceco. Al in het jaar 750 voor Christus werd in dit gebied zout gewonnen en tot op het moment van vandaag zijn de zoutpannen nog in gebruik voor het winnen van zout. Dit gebeurt door enkele bedrijven, waaronder een aantal familiebedrijven die dit al generaties lang doen.

Voor zoutwinning in Trapani worden traditionele technieken gebruikt, die in vorige eeuwen zijn ontwikkeld en tegenwoordig nog steeds worden toegepast. Het proces van het winnen van zout begint met het laten binnenstromen van zeewater in de ondiepe zoutpannen. Vervolgens verdampt dit binnengestroomde water langzaam maar zeker door de felle zon. Op Sicilië is de zon er vaak en laat dat nou heel fijn zijn voor een vakantie naar dit Italiaanse eiland! ☀️

Saline di Trapani e Paceco
Saline di Trapani e Paceco zoutvlaktes sicilië

Dit verdampingsproces verloopt in verschillende fases, waarbij het water door de verschillende zoutpannen stroomt en het zoutgehalte steeds hoger en hoger wordt. Uiteindelijk is al het water verdampt en blijft er een laag zout achter op de bodem van de pannen. Dit zout wordt vervolgens verzameld en verwerkt tot zout dat bijvoorbeeld in de keuken gebruikt kan worden.

Wist je dat de zoutpannen van Trapani niet alleen populair is in Italië, maar ook in de rest van Europa? Zo komen Scandinaviërs hier hun zout inkopen om de vers gevangen vis mee te pekelen.🐟

Dit ga je zien tijdens een bezoek

Museo del Sale is is een museum dat is gewijd aan de geschiedenis en de cultuur van het winnen van zout. Je krijgt in dit museum veel achtergrondinformatie over het winnen van zout en de zoutpannen zelf. Het is dan ook zeker aan te raden om eerst door het museum te lopen en daarna pas de zoutpannen zelf te bezoeken. Een kaartje voor het museum kost maar €4 en voor €1 extra kun je ook tussen de zoutvlaktes wandelen. Deze €5 is het zeker waard!

Natuurlijk ga je de zoutpannen zelf ook zien! Hier kun je met eigen ogen zien hoe het zout wordt gewonnen en vervolgens wordt verwerkt. Je kunt echt tussen de zoutpannen doorlopen, superleuk dus!

Natuurreservaat Saline di Trapani e Paceco is de plek waar de zoutpannen liggen. Dit is echt een prachtig natuurgebied, waar je met name veel verschillende vogels kunt spotten. Je vindt hier onder andere flamingo’s! Naast de zoutpannen zelf, is het ook heel leuk om eens door dit natuurreservaat te wandelen.

Tip: kom je hier ook flamingo’s spotten? Neem dan wel een verrekijker mee 👀🦩

flamingo's zoutvlaktes van trapani
Flamingo’s op de zoutvlaktes van Trapani

Tip! Het restaurant ‘Trattoria del Sale’ ligt direct aan de zoutvlaktes en is een erg leuke plek om iets te eten, bijvoorbeeld na je bezoek aan de zoutvlaktes. Hier worden de gerechten namelijk bereid met het zout dat in de pannen wordt gewonnen. De gerechten die hier geserveerd worden zijn niet persé culinaire hoogstandjes, maar de locatie is uniek en er is genoeg keuze qua gerechten. Voorbeelden van gerechten die hier op de kaart staan, zijn onder andere pasta met zeevruchten, vis en verschillende lokale specialiteiten. Daarnaast is dit restaurant gewoon echt een plaatje!🤩

Zo kom je bij de zoutpannen van Trapani

De zoutpannen van Trapani zijn alleen te bereiken met de auto. Vanuit Palermo rijd je eerst richting snelweg A29. Deze snelweg heet grappig genoeg ook ‘Autostrada del Sale’ (snelweg van het zout). Dit is een vrij rustige snelweg. Deze snelweg volg je voor zo’n 100 kilometer en als je ‘Trapani’ op de borden ziet staan, neem je de afslag. Rijd vervolgens verder over de SP21, je ziet dan vanzelf bordjes staan die je de weg verder wijzen, hierop staat ‘Museo del Sale’ en ‘Saline di Trapani e Paceco’.

Er is voldoende parkeergelegenheid bij de zoutpannen, je kunt je huurauto op Sicilië dus makkelijk kwijt. Klik hier voor de precieze locatie van de zoutpannen van Trapani.

Je kunt er ook voor kiezen om langs de zoutpannen te rijden met de auto. Je ziet dan natuurlijk wel wat minder dan wanneer je er echt tussendoor wandelt, maar alsnog heb je een goede indruk op deze manier!

Tip! Rond zonsondergang is dit echt een hele speciale plek! Daarnaast is het vaak ook rustiger, al zijn de zoutpannen van Trapani al geen enorm toeristische plek. Fijn, want zo heb jij alle tijd en ruimte om op je gemak rond te kijken!