Kamp Vught

Eline Door Eline

Kamp Vught, een voormalig concentratiekamp dat als enige concentratiekamp in Nederland onder het commando van de SS viel. Het vertelt tot op heden een indrukwekkend verhaal wat ons eraan doet herinneren dat de gebeurtenissen die in de Tweede Wereldoorlog hebben plaatsgevonden nooit meer mogen gebeuren. Tegenwoordig is het kamp een museum en herdenkingsmonument. Het laat nog authentieke beelden en gebouwen zien en is zéker een bezoek waard.

Voorbereiding vooraf

Op de website van Kamp Vught wordt geadviseerd om vooraf je bezoek de documentaire ‘Tussen hemel en hel‘ te kijken. Wij hebben dit op de ochtend voor ons bezoek gedaan en het is wel echt een aanrader. Deze documentaire vertelt in ongeveer 40 minuutjes het verhaal van Kamp Vught waarbij meerdere overlevenden van Kamp Vught aan het woord komen. Zij nemen je mee in hun herinneringen en beleving en geeft je al gelijk een goed beeld van wat zich in Kamp Vught heeft afgespeeld 🙂

Bezoek aan Kamp Vught

Bij binnenkomst in het museum krijg je een audiotour mee. Het is een grote aanrader om deze audiotour te volgen 😊 Hiermee krijg je bij elke plaats relevante informatie en komt Kamp Vught helemaal tot leven. De audiotour bevat zelfs nog extra verhalen van overlevenden. Eerst dacht ik dat het heel erg overeen zou komen met de documentaire, maar de audiotour bevatte toch nieuwe informatie. Voor de audiotour is het niet nodig om een koptelefoon of oortjes mee te nemen. Je kunt het apparaatje namelijk als een telefoon bij je oor houden. Toch vond ik het persoonlijk fijn om een koptelefoon op te hebben omdat ik dan mijn armen kon ontspannen 😉

Audiotour

Audiotour © My Little Travel Stories

Helaas is een heel groot deel van Kamp Vught niet meer te bekijken omdat er op het terrein nu een gevangenis staat. Op de headerfoto is de gevangenis voor een heel klein stukje aan de linkerkant de zien. Toch laat het museum nog een authentiek gedeelte zien. Tijdens je bezoek aan het kamp kom je meer te weten over de dingen die zich hier tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben afgespeeld en krijg je een beeld van het dagelijks leven van de mensen die hier gevangen zaten. Zo zie je een slaapzaal met stapelbedden van 3 hoog, een wasgedeelte waar gevangenen zich elke dag mochten opfrissen (met 8 gevangenen 1 kraan met een koud straaltje water) en een crematorium.

Meest indrukwekkend

Dit stukje bevat wel een aantal spoilers dus als je liever geen spoilers wilt lezen moet je vanaf hier even door scrollen naar beneden. 

Het eerste onderdeel wat veel indruk maakte is het kindergedenkteken wat zich op de binnenplaats van het museum bevindt. Hier zijn alle namen van de getransporteerde kinderen terug te vinden. Op 6 en 7 juni 1943 vertrokken twee treinen vol jonge kinderen vanaf kamp Vught. Alle kinderen onder de 16 jaar moesten het kamp verlaten. Hun moeders mochten mee. Er werd verteld dat deze kinderen naar een speciaal kinderkamp zouden gaan maar niets was minder waar. Al deze kinderen werden naar een concentratiekamp in Duitsland en vervolgens Polen gebracht waar zij werden vermoord.

Herdenkingsmonument voor getransporteerde kinderen in Kamp Vught

Herdenkingsmonument voor getransporteerde kinderen in Kamp Vught © My Little Travel Stories

De tweede plek die veel indruk maakte is cel 115. Hier speelde zich een drama af wat ook wel bekend staat als het ‘Bunkerdrama’. In de nacht van 15 op 16 januari 1944 worden 74(!) vrouwen in één cel van maar 9 vierkante meter opgesloten. Tien vrouwen overleefden de nacht niet.

Omdat de cel zich bevindt in de bunker die nu onderdeel is van de gevangenis, is de officiële cel niet meer te bezoeken. Echter, de cel is zo goed mogelijk gereconstrueerd en bevat zelfs authentieke elementen. De vloer, de raamkozijnen en de deur zijn bijvoorbeeld volledig authentiek. Daarom is het goed in te beelden hoe vreselijk deze nacht voor deze vrouwen moet zijn geweest. De namen van tien vrouwen die de nacht niet hebben overleefd zijn terug te lezen op de herinneringssteen die aan de muur hangt.

Drama Kamp Vught

Cel 115 © My Little Travel Stories

Bezoek en tickets

Ik vond een bezoek aan kamp Vught heel waardevol en leerzaam. Het geeft een goed beeld van wat zich hier heeft afgespeeld tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dit wordt op een hele interactieve manier gedeeld. Zou je Kamp Vught ook een bezoekje willen brengen? Tickets zijn hier te bestellen en zijn inclusief audiotour én een bezoekje aan Barak 1B en de Fusilladeplaats. Barak 1B is de laatst overgebleven barak van Kamp Vught. De Fusilladeplaats is een gedenkplek in het bos waar 329 mannen door de Duitsers zijn geëxecuteerd.