Mooiste stranden op Madeira

Suuz Door Suuz

Madeira is dan misschien niet dé bestemming voor een strandvakantie, maar toch zijn er wel een paar hele mooie stranden 🏖️ Zwart zand met ruige kliffen, geel Sahara-zand, een afgelegen strand of een gezellige drukte – Madeira heeft het allemaal! Het is ook een perfecte plek voor leuke watersportactiviteiten. In dit artikel delen we de mooiste stranden op Madeira 😊

Tip: wist je dat Madeira ook prachtige natuurlijke zwembaden heeft? 😊 Dat zijn veel mooiere plekken om te zwemmen dan de stranden. Het nadeel is alleen dat je er vaak geen lekker strandbedje kunt neerzetten. Als je lekker op het zand wil luieren is strand een betere optie 🙂

Mooiste stranden op Madeira


Formosa Beach – Het strand bij Funchal

Dit is het grootste strand van Madeira en ligt op ongeveer 10 minuten van het centrum van Funchal af. Het is een strand met zwart zand en stenen van maar liefst 2 kilometer lang. Eigenlijk bestaat dit strand totaal uit 4 verschillende stranden. Het wordt omringd met de hoge kliffen en dit is een populair strand op Madeira onder locals en toeristen. 

Praia Formosa Beach  mooiste stranden van madeira
Praia Formosa Beach  mooiste stranden van madeira

Bij Formosa Beach, ook wel Praia Formosa genoemd, zijn veel faciliteiten. Ruime parkeergelegenheid voor je huurauto op Madeira, kleedhokjes, toiletten en ook een leuke speeltuin en voetbalveld. Het water aan de zuidkust van Madeira is vaak een stuk rustiger dan de noordkust, dus dit is ook een ideale plek om te zwemmen. Je kan hier ook een bodyboard les nemen, dit is een hele leuke watersport! 
🎟️ Boek hier een bodyboard les op Madeira

Bij dit strand zijn verschillende leuke bars en restaurants, waar je een heerlijke poncha kan drinken. Het strand kan vrij druk zijn, maar we raden je echt aan om sowieso een keer rond zonsondergang te gaan. Je hebt hier echt een geweldig uitzicht!🤩

Powered by GetYourGuide

Seixal Beach – prachtig zwart zand + golden hour in de ochtend

Misschien kunnen we dit wel het mooiste strand van Madeira noemen! Seixal Beach is beroemd om zijn fijne zwarte zand en de prachtige omliggende groene kliffen. Het is echt een plaatje. Vanaf het strand heb je een adembenemend uitzicht, vooral tijdens de golden hour in de ochtend.☀️

Dit strand is een favoriete plek voor surfers, met regelmatig georganiseerde surflessen en -clinics. Wil je zelf leren surfen? Dan zit je hier helemaal goed! Je kan hier natuurlijk ook goed zwemmen en snorkelen, het water is helder en de onderwaterwereld van Madeira is heel bijzonder! Zwemmen en snorkelen zijn ook populaire activiteiten dankzij het heldere water en de interessante onderwaterwereld. 
🎟️ Boek hier een surfles op dit strand

Seixal Beach heeft prima faciliteiten, zoals douches en toiletten. Er zijn enkele kiosken die snacks en drankjes verkopen. Vanaf Porto Moniz is dit makkelijk te bereiken, al heb je daar natuurlijk ook de natuurlijke waterbronnen van Madeira. Daarnaast kan je dit strand goed combineren met het Fanal Forest.   

Praia da Alagoa – Schilderachtig strand op Madeira, populair bij surfers

Dit schilderachtige kiezelstrand met helder water is een geliefde plek onder de surfers op Madeira. De golven zijn hier erg goed. Er zit hier dan ook een leuke surfschool, waar je als beginner goed terecht kan. Met kleine groepen ga je zelf leren hoe je de golven (en je surfboard) moet bedwingen!  
🎟️ Boek hier je surfles

Naast surfen kun je hier ook zwemmen, zonnebaden en snorkelen. Er zijn diverse restaurants en bars in de buurt. Daarnaast zijn er ook douches en toiletten. Je kan optimaal ontspannen en een parasol en/of een ligbedje huren.🏖️ Voor kinderen is er een leuke speeltuin. 

Dit strand is heerlijk als je de grote drukte wilt ontwijken. Er hangt een rustige en authentieke sfeer. Aan het strand vast ligt een plein, waar je alle faciliteiten kan vinden. Dit is vrij nieuw en wordt echt super netjes bijgehouden. Er zijn diverse restaurants en bars aanwezig. 

Tip! Het nabijgelegen rumhuis, Engenho do Porto da Cruz, is een populaire plek om te bezoeken na een dag op het strand. 

Het strand van Machico op Madeira –  Mooi zandstrand + leuk om vliegtuigen te spotten

Dit is één van de weinige ‘echte’ gele zandstranden op Madeira, aangezien het eiland een vulkanische oorsprong heeft. Machico Beach is namelijk gemaakt van geïmporteerd zand uit de Sahara. Madeira staat niet bekend als een strandvakantie, maar hier begint het er toch aardig op te lijken! 

Het strand is ideaal voor zwemmen, zonnebaden en strandspellen. Vliegtuigspotters kunnen hier ook hun geluk op, want je ziet vanaf hier de aanvliegroute naar de luchthaven perfect!✈️  

Tip! Neem een surfles op Madeira bij Machico Beach. De instructeurs zijn enthousiast, weten waar ze het over hebben en nemen de tijd voor je. Veel plezier!🏄 
🎟️ Boek hier een surfles op Machico Beach

Machico Beach is goed uitgerust met douches, toiletten, kleedkamers en verhuur van ligstoelen en parasols. Langs de promenade vind je verschillende restaurants en cafés. Het strand is enkele honderden meters lang, dus vaak is er genoeg ruimte om je handdoek neer te leggen.  

Ponta do Sol – Het strand op Madeira met de meeste zonuren

Ponta do Sol staat bekend als de zonnigste plek op Madeira, met de meeste zonuren per jaar.☀️ Het strand ligt in een pittoresk dorpje en biedt een prachtige zonsondergang.  

Het is een strand met kiezelstenen, maar je kan hier wel goed zwemmen en snorkelen. Het water is vaak kalm en door het helderheid kan je echt van alles zien onder water! Daarnaast ligt er een pier om het strand en water heen, waardoor de hevige deining wat wordt afgestompt. 

Het strand beschikt over douches, toiletten en een aantal cafés en restaurants in de buurt. Er zijn ook ligstoelen en parasols te huur. Ga ook zeker even het dorpje zelf in. Ponta do Sol heeft charmante straatjes en leuke lokale winkels. Vanaf de pier heb je ‘s avonds een geweldig uitzicht.🤩  

ponta do sol mooiste stranden van madeira

Geel zandstrand Praia de Calheta

Calheta Beach is één van de twee gele zandstranden op Madeira, eveneens met zand uit de Sahara. Het is een populaire plek vanwege het zachte zand en de gezinsvriendelijke omgeving. Daarnaast is het omgeven door de ruige kliffen, het is echt een geweldige omgeving! 🤩

Bij dit strand op Madeira kan je heerlijk zonnen en ontspannen. Neem een verfrissende duik in het water of maak een wandeling over de boulevard. Calheta Beach biedt uitgebreide faciliteiten zoals douches, toiletten, kleedkamers en verhuur van ligstoelen en parasols Er zijn tal van eet- en drinkgelegenheden langs de boulevard. 

Het is een populair strand, maar vaak hangt er een rustige sfeer. Daarnaast is het veilig en overzichtelijk, dus perfect als je met kinderen naar Madeira gaat. Voor het strand liggen meerdere pieren, waardoor het water rustig is en je hier dus ook goed kan zwemmen.  

Praia de Calheta stranden van madeira

Praia da Maiata – Leuk strandje met sterke golven

Praia da Maiata is een minder bekend strand met zwart zand en sterkere golven, wat het ideaal maakt voor avontuurlijke surfers en bodyboarders. Het biedt een ongerepte en rustige omgeving. 

Surfen en bodyboarden zijn hier de populairste activiteiten vanwege de krachtige golven. Zwemmen kan uitdagend zijn door de sterke stromingen, maar voor ervaren zwemmers is het een leuke uitdaging. Zorg wel dat je alleen het water in gaat als het verantwoord is en ga niet als je niet voldoende ervaring hebt. 

Dit strand heeft beperkte faciliteiten, met alleen basisvoorzieningen zoals toiletten en douches. Er zijn geen strandbarretjes, dus het is aan te raden om eigen eten en drinken mee te nemen. 

Het is de perfecte plek om op te gaan in de natuur van Madeira. Vaak is het hier niet zo heel druk en kan je hier dus echt genieten van de rust.😍 

Het strand van Porto Santo (op het eiland Porto Santo)

In vergelijking met Madeira is het buureiland Porto Santo wel echt een strand- en zonbestemming. Je hebt hier een kilometers lang gouden zandstrand, in combinatie met de iets hogere temperaturen kan je hier perfect naar het strand. 

Je kan hier ook allemaal leuke activiteiten doen. Zo kan je de kustlijn van Porto Santo ontdekken per kajaktocht en de onderwaterwereld bewonderen met een privé snorkeltocht.
🎟️ Snorkeltocht bij Porto Santo | Boek hier
🎟️ Kajaktocht bij het strand van Porto Santo | Boek hier

Het strand is goed uitgerust met douches, toiletten, kleedkamers en verschillende eet- en drinkgelegenheden. Er zijn ook ligstoelen en parasols te huur. Het strand wordt gewaardeerd om de uitgestrektheid, waardoor er voldoende ruimte is voor iedereen. Porto Santo is vaak ook rustiger dan Madeira en dat merk je dus ook op het strand. 

Powered by GetYourGuide