Packraft trail in de Luxemburgse Ardennen

Eline Door Eline

Afgelopen week hebben wij onze eerste Packraft Trail gedaan! 😊 Packrafting is een relatief nieuwe ‘sport’ die komt overgewaaid uit Alaska. Het is een hike, afgewisseld met een stuk kanoën. De kano is superlicht zodat hij makkelijk in een rugzak past. Dit noemen ze een packraft. Zo kun je de wandelgebieden afwisselen met rivieren zodat je grotere afstanden kunt afleggen. Het is bedoeld als oplossing voor hikes in natuurgebieden met veel water.

Het was echt een groot succes: leuke afwisseling, prachtige natuur, voldoende uitdaging en voor ons ook een nieuwe ervaring. Onze Packraft Trail vond plaats in het natuurpark Haute-Sûre in de Luxemburgse Ardennen. Hier ligt een groot stuwmeer waarop je tijdens de route van de Packraft Trail gaat kanoën. Het leuke van dit meer is dat het meerdere meanders heeft waardoor het net een rivier lijkt.

We boekten onze Packraft trail bij Travelbase. In dit artikel delen we onze ervaring 😊

Packraft Trail in de Luxemburgse Ardennen


De start van de Packraft Trail

’s Ochtends wordt er om 08.30 uur een ontbijtje geserveerd. Er liggen wat broodjes die ’s ochtends vers zijn gebakken met wat beleg. Om 09.00 uur start te briefing. Tijdens de briefing leggen ze uit wat je kunt verwachten, wat er allemaal in je rugzak zit, hoe je de kano opblaast etc. Hier kun je ook alle vragen stellen die je hebt.

De packraft trail in de Luxemburgse Ardennen duurt 2 dagen. In principe zou je dit in een weekend kunnen doen. Luxemburg ligt niet heel ver van Nederland. Er waren aardig wat mensen uit onze groep die slechts 1 overnachting hadden geboekt. Dat betekent dus dat je ’s ochtends naar de Ardennen rijdt en om 9 uur gelijk de briefing krijgt. Dan ga je gelijk van start. De dag erna loop je ook én rij je ook weer naar huis. Wij besloten er een nacht voor bij te boeken en een nacht achteraf. Dat vonden we toch wat relaxter.

De briefing met uitleg hoe de kano wordt opgeblazen
De briefing met uitleg hoe de kano wordt opgeblazen
Het ontbijt
Het ontbijt

Dit zit er in je rugzak

Na de briefing krijg je je spullen uitgedeeld. Je krijgt een grote rugtas. Daarin zitten de volgende spullen:
– Een opblaas kano
– Een reddingsvest (deze moet je dragen in de kano)
– Paddels
– Een soort zak om te kano op te blazen. Dit noemen ze een raft inflationbag.
– En er is een hoes om om je rugzak heen te doen als het regent

Daarnaast wil je natuurlijk ook voldoende eten en drinken meenemen. Water moet je zelf voor zorgen. Het is handig om een waterzak mee te nemen van 2 liter. Dat water heb je wel nodig, zeker als het wat warmer is. Wij gebruiken zelf deze waterzak. Dat was erg fijn, zeker met een slangetje zodat je niet elke keer je rugzak hoeft af te doen om wat te drinken.

Wat betreft het eten heb je 2 keuzes: je kunt zelf wat inslaan, of je kunt een pakket met droogmaaltijden kiezen. Dit zijn zakjes met voedzaam gevriesdroogd voedsel. Je hoeft er alleen kokend water bij te doen zodat het een eetbare maaltijd wordt. In principe is het heel makkelijk, want je hoeft ook ’s avonds niet meer te koken. Je krijgt in dat geval ook een brander, een pan, bestek etc. Alles wat je nodig hebt om je maaltijden klaar te maken. In principe is het ideaal, want je hoeft niets zelf mee te nemen. Wij kozen er echter voor om zelf eten mee te nemen. Zo konden we zelf kiezen wat we fijn vinden om te eten.

De route van de Packraft trail

De route is in totaal zo’n 15 à 16 kilometer lang. Dit is met hiken én kanoën. Je kunt ook voor een langere route kiezen. Dan is je route ongeveer 18 tot 19 kilometer lang. Je krijgt een gedetailleerde kaart mee. Deze kaart kan ook tegen water dus je kunt hem in je kano ook gebruiken. Hier zie je ook de hoogtelijnen op, dus je kunt ook zien wanneer je route omhoog of omlaag gaat.

Naast de kaart hebben ze ook een app waar je de route in kunt zien. Je kunt de routes ook in de app Alltrails inladen. Dat doe je via de QR code die hieronder op de kaart is te zien. Deze app is wel fijn om te gebruiken omdat je dan ook op de kaart kunt zien waar je zelf bent. Dit zorgt ervoor dat de app iets makkelijker is te gebruiken dan de kaart zelf.

Je hoeft de route natuurlijk niet helemaal te volgen als je dat niet wil of niet kunt (door bijvoorbeeld fysieke klachten o.i.d.). Wij hebben op dag 2 ook een stukje afgesneden.

Onze route voor de eerste dag
Onze route voor de eerste dag
packraft trail

We vonden het echt heel erg leuk om te doen. De hikes zijn afwisselend en hebben ook leuke hoogtemeters. De eerste dag regende het bij ons de hele dag. Het is wel echt aan te raden goede regenkleding mee te nemen op het moment dat het regenachtig weer wordt. Alles was doorweekt.
Tijdens het kanoën hadden we de eerste dag ook nog eens tegenwind. Als we even een pauze namen van het paddelen waren we zo weer 3 meter achteruit gevaren 😂 Dat was dus echt wel even pittig, maar dat zorgt er ook juist voor dat dit een leuke uitdaging is. In totaal hebben we de eerste dag zo’n 22,000 stappen gezet.

Op de tweede dag was het gelukkig heel mooi weer en hebben we echt kunnen genieten van de mooie natuur. Het opblazen van de kano gaat ook heel makkelijk en is leuk om te doen.

Tip: In de kano moet je je schoenen uit. Zo hou je de kano schoon en netjes. Het kan fijn zijn om waterschoenen mee te nemen. Ik gebruik zelf deze waterschoenen en vind ze erg fijn. Soms hebben wij halverwege de route de kano even aangelegd om pauze te nemen. De oevers van het meer bestaan uit zand en stenen, dus daar vond ik m’n waterschoenen erg handig.

packraft trail
packraft trail

Basecamp

Als je de Packraft Trail gaat doen verblijf je op het ‘basecamp’. Dit is op de camping Liefrange. Er is een bepaald gedeelte op de camping waar iedereen verblijft die meedoet aan de Packraft Trail. Er staat ook een soort tent waar je gezamenlijk kunt zitten. Hier vind je een klein koelkastje, wat koffie en thee en een plek om je telefoon of andere elektronica op te laden.

Als je er voor kiest om een tentje te huren slaap je in een klein Quechua tentje (zie foto hieronder). Voor een nachtje is dat helemaal prima. Ik vond het zelf fijn dat we onze eigen tent mee hadden, die is wat groter. Maar wij bleven ook 2 nachten extra.

Tip: Als je een tentje huurt en voor een foodpack kiest hoef je echt nergens over na te denken. Je neemt alleen voldoende kleding mee en je bent ready to go. Wil je wat meer luxe? Neem dan je eigen tent en eten mee.

Faciliteiten op het basecamp van de Packraft Trail
Faciliteiten op het basecamp van de Packraft Trail
De tentjes waar je in slaapt als je een tent huurt
De tentjes waar je in slaapt als je een tent huurt

Veelgestelde vragen

Doe je de Packraft Trail samen met een groep of zelfstandig?

Je doet dit in principe zelfstandig. Op het basekamp zit je samen met andere mensen die op hetzelfde moment de packraft trail gaan doen als jij. Maar je bepaalt zelf hoe laat je weg gaat, welke route je gaat doen en wat je tempo is. Wij zagen tijdens onze trail bijna geen andere mensen uit onze groep. Dat gaf ons echt het idee alsof we alleen waren in de natuur 😊

Moet je heel fit zijn om de Packraft Trail te doen?

Het is wel fijn om een basis conditie te hebben als je dit gaat doen. De rugzak is vrij zwaar en je maakt behoorlijk wat hoogtemeters. Maar het is ook weer niet super uitdagend. Je kunt de route op je eigen tempo lopen, voldoende pauze nemen en eventueel de route afsnijden als het teveel is.

Hoelang doe je er ongeveer over?

Wij deden er ongeveer 6 tot 7 uur over. Wij deden de korte route en namen onderweg veel pauze dus het zou wel sneller kunnen.

Wat is een Packraft Trail precies?

Een packraft trail is een hike die wordt afgewisseld met kanoën. De kano (raft) is zo gemaakt dat hij licht is en daarom makkelijk in een rugzak gedragen kan worden. Dit noemen ze een packraft.