Museumeiland in Berlijn | 5 meest indrukwekkende musea in Berlijn 

Suuz Door Suuz

Ontdek de kunst van Berlijn op het Museumeiland. Gelegen in de Spree vind je 5 van de meest indrukwekkende musea van Berlijn bij elkaar. Archeologische vondsten, beeldhouwkunst, schilderijen én reconstructies van eeuwenoude bouwwerken – je komt hier echt van alles tegen. Daarnaast zijn de gebouwen zelf ook al bezienswaardigheden. 😍

Ontdek meer in Berlijn!
De leukste bezienswaardigheden in Berlijn
Dit zijn de leukste wijken in Berlijn
Hotels in het centrum van Berlijn

Museumeiland Berlijn


Wat is Museumeiland (Museumsinsel) in Berlijn precies?

Museumeiland, ook wel bekend als het Museumsinsel, in Berlijn is één van de meest culturele en historische plekken van Europa. Op dit kleine eiland in de rivier de Spree zitten vijf van de belangrijkste musea van Duitsland. Dat het zo’n bijzondere plek is blijkt wel uit de UNESCO Werelderfgoed titel. De musea zijn gebouwd tussen 1824 en 1930 en het is daarmee ook nog één van de meest belangrijke museacomplexen ter wereld.  

Tip! Het is verstandig om vooraf te reserveren, want in het hoogseizoen kan het zeker vol raken. Het is heel fijn dat de musea zo werken, want daardoor blijft de drukte te overzien. Op maandag zijn de musea gesloten.  

De musea hebben eeuwenlange kunststromingen tentoongesteld. Daarnaast zijn de gebouwen zelf ook heel mooi. Het is een must see voor kunstliefhebbers, maar ook voor de minder ingelezen toerist is dit echt een hele leuke plek om te bezoeken! 😍 De gebouwen zijn namelijk heel mooi, er zijn heerlijke parken op het Museuminsel en de TV-Toren van Berlijn zit ook om de hoek. 

🎟️ Ticket voor het Museumeiland in Berlijn | Bestel hier

Welke musea zijn er te vinden op het Museumeiland in Berlijn?

Alte Nationalgalerie

De Alte Nationalgalerie is een tempelachtig gebouw dat bovenaan een trap is gevestigd. Het is statig, groots en op het eerste gezicht doet het je ook wel denken aan de Romeinse tijd. Die impossante buitenkant laat al zien wat voor collectie je binnen gaat tegenkomen, namelijk één van de meest uigebreide kunstcollecties van eind 1700 tot begin 1900.  

Hier vind je meesterwerken van grote kunstenaars als Caspar David Friedrich, Édouard Manet, Claude Monet en Adolph von Menzel. Er zijn veel Duitse kunstenaars die hier in de spotlights worden gezet en aan de hand van de audiogids kom je erachter wat je precies allemaal ziet. Het is een groot museum, maar er is wel een fijne looproute uitgestippeld.  

🎟️ Ticket voor het Alte Nationalgalerie | Bestel hier

Altes Museum

Het Altes Museum is het oudste museum op Museumeiland in Berlijn en dit museum is ook het meest populair onder de toeristen. Ten eerste is het museum zelf een indrukwekkend gebouw, alleen de gevel bestaat al uit 18 grote zuilen. Het is ontworpen door Karl Friedrich Schinkel en het is gebouwd in 5 jaar, van 1823 tot 1828.  

Je komt hier vooral een indrukwekkende collectie tegen van Griekse en Romeinse oudheden. Prachtige sculpturen, vazen, juwelen, munten en allerlei andere kunstvoorwerpen vullen dit gigantische museum.  Niet alleen de diehard kunstliefhebbers vinden dit een leuk museum om te bezoeken, maar eigenlijk iedereen die een mooi gebouw wel kan waarderen. Van binnen wordt de bijzondere architectuur namelijk goed doorgevoerd.  

🎟️ Ticket voor het Altes Museum | Bestel hier

Bode-museum in Berlijn

Het imposante Bode-Museum ligt aan de noordpunt van Museumeiland. Het is een echte eyecatcher in de Spree en alleen al vanwege het prachtige gebouw wil je een bezoekje brengen. De grote koepel en de bijzondere architectuur – het is een plaatje. In 2006 werd het museum in Berlijn volledig gerestaureerd en nu kan je de 66(!) zalen vol met kunst bezoeken. 

Wat voor kunst je kan bewonderen in het Bode-Museum? Vooral veel beeldhouwkunst, maar ook schilderijen én de grootste numismatische muntencollectie ter wereld. Van binnen zijn er hoge plafonds, geweldige details en een imposante trap. Dus zelfs als je niet een enthousiaste liefhebber bent van beeldhouwkunst, dan is dit alsnog een geweldig gebouw om zelf even te bekijken.  🤩

🎟️ Ticket voor het Bode-museum op Museumeiland Berlijn | Bestel hier

Neues Museum

Het meest moderne museum op het Museumeiland in Berlijn is het Neues Museum. In de Tweede Wereldoorlog is het gebouw enorm beschadigd geraakt en pas in 1989, toen het op instorten stond, werden de eerste stappen naar renovatie gezet. Pas in 2009 werd het geopend en het was het wachten waard, want wauw!  😍

De collectie bestaat voornamelijk uit Egyptische archeologische vondsten, met als hoogtepunt ‘De buste van Nefertit’. Daarnaast zijn er ook allerlei voorwerpen uit de prehistorie en de vroege geschiedenis. Waar de andere musea hele klassieke architectuur hebben, kom je hier een prachtige combinatie tegen van moderne en ouderwetse elementen. Daarnaast hebben ze de oorlogsschade soms zelfs laten zitten, waardoor het ook heel indrukwekkend is.  

🎟️ Ticket voor het Neues Museum | Bestel hier

Pergamonmuseum

Het Pergamonmuseum is waarschijnlijk het meest bekende museum op het eiland. Hier bevinden zich enorme reconstructies van historische gebouwen, zoals het Ishtarpoort van Babylon en de Pergamonsaltaar. Het museum geeft je een indrukwekkend beeld van de oude wereld. Op sommige plekken waan je je in het Midden-Oosten en vergeet je spontaan dat je eigenlijk in Berlijn rondloopt. 

Let op! Het Pergamonmuseum op het Museumeiland van Berlijn is op dit moment gesloten. Er is een grootschalige renovatie gaande en vanaf 2027 gaat er een gedeelte weer open, pas vanaf 2037 zal het hele museum weer geopend zijn. Toch is er wel een mogelijkheid om het Pergamonmuseum te ontdekken, namelijk met ‘The Panorama’-tentoonstelling.
🎟️ Ticket voor de tentoonstelling | Bestel hier

Het regelrechte hoogtepunt is het Pergamon-altaar, van waar ook de naam van het museum afkomstig is. Het is een grote stenen trap en is afkomstig uit Pergamon, wat het huidige Turkije is. Je mag er ook zelfs plaats op nemen! Het Pergamonmuseum is een heerlijke plek om doorheen te wandelen, maar neem er ruim de tijd voor. In totaal bestaat het museum namelijk uit maar liefst 5 gebouwen.  

Tip! Koop een toegangsticket voor alle 5 de musea

Een handige manier om Museumeiland te verkennen is door een combiticket aan te schaffen waarmee je toegang hebt tot alle vijf de musea. Hiermee kun je in je eigen tempo van museum naar museum gaan, zonder je zorgen te maken over afzonderlijke toegangsprijzen. Het Museumeiland-ticket is voordeliger dan losse tickets voor elk museum en het geeft je de flexibiliteit om jouw musea-route zelf te bepalen. 🤑 Bovendien kun je online vooraf reserveren, zodat je de lange wachtrijen kunt vermijden. Dat klinkt nog eens als een fijne win win-situatie! 😉

🎟️ Bestel hier je toegangsticket voor alle musea

Tip! Combineer je bezoek met de Berliner Dom

Vlak naast Museumeiland staat de imposante Berliner Dom. Dit is de grootste protestantse kerk van Duitsland en één van de bekende bezienswaardigheden van Berlijn. Deze indrukwekkende kathedraal is een bezoek meer dan waard vanwege de prachtige architectuur, het overdonderende interieur en de adembenemende uitzichten vanaf de koepel. Vanaf het Museuminsel kan je met een korte wandeling naar de Berliner Dom en daardoor is het een leuke combinatie. 😊

Wist je dat het orgel in de Berliner Dom wereldberoemd is? De Sauerorgel is enorm groot en je kan met recht zeggen dat hét orgel der orgels.  

Museumsinsel bezoeken

Het Museumeiland is gemakkelijk te bereiken met het openbaar vervoer in Berlijn. De dichtstbijzijnde S-Bahn stations zijn Hackescher Markt en Friedrichstraße. Deze zijn beide op loopafstand van de musea. Daarnaast stoppen er verschillende trams en bussen in de buurt, waardoor het eiland goed bereikbaar is vanuit alle delen van de stad. De tramlijn M1, M4, M5 en M6 stoppen in de buurt, net zoals de buslijnen 100 & 200.  

Tip! Je kan er ook voor kiezen om met de hop on hop off bus van Berlijn de stad te ontdekken. Deze stopt bij veel bezienswaardigheden, waaronder het Museumeiland. Je kan onbeperkt in- en uitstappen. Ideaal!