Loop over de Karelsbrug en beklim de Old Town Bridge Tower

Suuz Door Suuz

Ga je naar Praag, dan kan de Karelsbrug niet ontbreken op de planning. Het is de oudste brug van de stad en een bezienswaardigheid op zichzelf. 😍 Dit komt door de vele beelden, alle straatartiesten en de indrukwekkende brug zelf. Wist je zelfs dat je hier een vleugje geluk kan meenemen voor naar huis? Daar vertellen we meer over in dit artikel!

Nog meer bezienswaardigheden in Praag
De Astronomische klokken van Praag
De burcht van Praag

Karelsbrug in Praag


De Karelsbrug, de oudste brug van Praag

De Karelsbrug is de oudste brug van Praag en ook één van de meest iconische bezienswaardigheden van de stad. Het is een boogbrug die over de rivier de Moldau loopt, welk de Praagse wijken Malá Strana en Staré Město met elkaar verbinden. Eeuwenlang was dit de belangrijkste oversteekplaats over de Moldau, maar sinds 1965 zijn auto’s niet meer toegestaan. 

De brug is ontworpen door Peter Parler en heeft een gotische stijl. De eerste steen werd gelegd in 1357 en aan het begin van de 15e eeuw was de Karelsbrug af. Het heeft dus meer dan een eeuw geduurd! De brug is maar liefst 516 meter lang en 10 meter breed. Er staan 30 beelden op, vooral heiligen en Bijbelse figuren.  

In de geschiedenis speelde de brug ook een belangrijke rol in het kroningsproces van de Boheemse koningen. Het had namelijk een strategische plek op de koninklijke route en het wordt daarom ook als belangrijke en ceremoniële plek gezien. Tegenwoordig is het vooral een must see onder de toeristen en zie je hier ook vaak veel straatartiesten. 🧑‍🎨

Old Town Bridge Tower

Aan beide uiteinden van de Karelsbrug staan indrukwekkende brugtorens die ooit dienden als toegangspoorten en ook ter verdediging. De Oude Stad Brugtoren, in het Tsjechisch de Staroměstská mostecká věž, staat aan de oostkant van de brug. Je hebt vanaf de top geweldig uitzicht over Praag en de Moldau.😍 Je loopt onder de toren door, om op de brug te komen. Deze toren is maar liefst 43 meter hoog en heeft best wel een imposante uitstraling. 

Tip! Als je op zoek bent naar een mooi uitzicht op de Karelsbrug, zijn er verschillende parken waar je naartoe kunt gaan. Vanaf Park Cihelná heb je een prachtig uitzicht op de brug. Ook vanuit Park Legií, dat midden in de rivier ligt, heb je een mooi beeld op de Karelsbrug. Dit park ligt wel iets verder weg dan het Park Cihelná. 

Aan de andere kant van de brug, bij de wijk Malá Strana, staat de Kleine Zijde Brugtoren. In het Tsjechisch ook wel de Malostranská mostecká věž genoemd. Ook deze toren is toegankelijk voor bezoekers. Beide torens zijn prachtig bewaard gebleven. Zo krijg je een beetje meer een beeld van de middeleeuwse geschiedenis van Praag. 

Neem een beetje geluk mee naar huis

Net zoals het bijgeloof bij de Trevifontein in Rome, heb je ook een traditie op de Karelsbrug in Praag. Er staat namelijk een standbeeld van St. Johannes van Nepomuk en het verhaal gaat dat als je deze aanraakt, er geluk op je pad zal komen.🍀

Volgens de legende werd Johannes van Nepomuk in 1393 door koning Wenceslaus IV in de Moldau gegooid omdat hij weigerde de biechtgeheimen van de koningin prijs te geven. Het aanraken van het bronzen beeld van St. Johannes zou geluk brengen, vooral als je een wens doet terwijl je het doet. Dit maakt het standbeeld tot een van de meest populaire plekken op de brug

Maak je geen zorgen, je weet snel genoeg welke van de beelden voor het geluk zorgt. Meestal staat hier namelijk een rij bij en worden er ook veel foto’s genomen. Op het beeld zie je zelfs ‘schuurplekken’ van het vele aanraken. 😉

Leuk om te weten! De beelden op de Karelsbrug zijn niet de originele. De originele beelden zijn namelijk verplaatst naar het Lapidarium Museum in Praag. Dat is vooral om ze te beschermen en niet verder te beschadigen.  

Karelsbrug Museum

Vlak bij de Karelsbrug vind je het Karelsbrug Museum. Dit is een klein maar boeiend museum dat gewijd is aan de geschiedenis van de brug. Hier kun je meer leren over de bouw van de brug, de architectuur, en de belangrijke rol die de brug speelde in de geschiedenis van Praag. In het museum staan ook maquettes en oude foto’s van de brug, wat het een interessante stop maakt voor iedereen die meer wil weten over dit iconische bouwwerk. 

🎟️ Combiticket voor het Karelsbrugmuseum en een rondvaart

Tip! Ben je rond de kerst in Praag?

Ga jij in de weken voor Kerst naar Praag of vier jij misschien wel de kerstdagen in de Tsjechische hoofdstad? Dan moet je zeker even de Koninklijke Route lopen. Dit is dé toeristische wandelroute door Praag die langs alle grote bezienswaardigheden van de stad loopt. Dit is dus het hele jaar door heel leuk om te doen. 

Toch is het rond de Kerst toch nóg leuker. 🎄 In die weken wordt de route namelijk verlicht door een lampaansteker in historische kleding, wat een magische sfeer creëert in de stad. Rond 16 uur start de lampaansteker dagelijks met het verlichten. Het is dus een aanrader om rond die tijd bij de Karelsbrug te zijn, want dit is echt leuk om een keertje te zien. 

Maak een rondvaart over de Moldau, onder de Karelsbrug door

Eén van de leuke activiteiten in Praag is een rondvaart over de rivier de Moldau. Zeker in de zomermaanden is het verrassend lekker om even op het water te zijn, maar ook de rest van het jaar is een aanrader. Vanaf het water zie je de stad weer eens op een andere manier. De Dancing Houses, de skyline van Praag én natuurlijk onder de Karelsbrug door.  ⛵

De rondvaart duurt een uur en er is een audiogids beschikbaar, waardoor je meer leert over Praag. Tijdens een stedentrip loop je al snel meerdere kilometers per dag, dus het is heerlijk om even je voeten rust te geven en plaats te nemen aan boord. 
🎟️ Ticket voor de rondvaart over de Moldau | Bestel hier