Hoeveel dagen heb je nodig voor een reis naar IJsland?

Eline Door Eline

Als je een reis naar IJsland gaat boeken is het belangrijk om goed na te denken over hoe lang je naar IJsland wil gaan. Als je voor het eerst naar IJsland gaat is het misschien moeilijk om daarover na te denken. Je weet niet zo goed wat je kunt verwachten en welke delen van IJsland je écht moet zien. Daarnaast is het waarschijnlijk afhankelijk van het aantal vakantiedagen en je budget. In dit artikel geven we een overzicht van hoeveel dagen je nodig hebt voor een reis naar IJsland. We hebben dat opgesplitst in verschillende kopjes, elk gebaseerd op verschillende wensen. Zo kun jij kijken wat het beste bij je aansluit.

Tip: bekijk hier de leukste hotels op IJsland 😊
En vergeet geen huurauto op IJsland te boeken. In ons artikel over een huurauto op IJsland delen we onze tips en ervaringen.

Hoeveel dagen heb je nodig voor een reis naar IJsland?


Áfangagil beste campings op IJsland
©Wegwijsnaar.nl
Wandeling naar de actieve vulkaan op IJsland Litli Hrutur
©Wegwijsnaar.nl

Waarom je van tevoren goed moet nadenken over hoe lang je naar IJsland wil

Als je een reis naar IJsland gaat plannen is het slim om goed na te denken wat je precies wil doen. Afhankelijk van wat je uit je reis wil halen plan je namelijk het aantal dagen. Wil je een hele rondreis doen? Ook de highlands bezoeken? Alleen Zuid-IJsland ontdekken of vind je een paar dagen wel genoeg?

Het is ook afhankelijk van of je eigen vervoer hebt of niet. Als je een auto huurt op IJsland kun je lekker veel zien en doen. Als je geen auto huurt ben je afhankelijk van tours. Hieronder delen we verschillende soorten reizen. Je kunt zelf kijken welke optie het beste bij je past 🙂

Kort bezoek: 3-4 dagen (Citytrip Reykjavik + Golden Circle)

Wil je graag een wat korte trip naar IJsland boeken, van ongeveer 3 of 4 dagen? Het is niet ideaal, maar het kan wel. In dat geval kun je het beste een citytripje Reykjavik combineren met de Golden Circle.
De Golden Circle is een route in IJsland waar meerdere bezienswaardigheden bij elkaar liggen. Omdat het een ‘cirkel’ is, rij je als het waren een rondje waardoor het qua tijd heel efficiënt is.

Je kunt de Golden Circle in 1 dag rijden, maar het is leuker om hier 2 dagen voor te plannen. Op die manier heb je wat meer tijd en hoef je niet zo te haasten. We raden aan om een huurauto op IJsland te boeken en minstens één nacht in een hotel langs de Golden Circle te boeken. De overige nachten kun je in Reykjavik verblijven.

Tip: boek ook tickets voor de Blue Lagoon. Als je met de auto naar Reykjavik rijdt vanaf het vliegveld kom je hier langs. Je kunt het dus gelijk op je eerste dag inplannen. De Blue Lagoon is een hele bijzondere warmwaterbron, met lichtblauw water. Het water schijnt een helende werking te hebben.

Hoewel wij IJsland te mooi vinden om hier slechts 3 tot 4 dagen te verblijven is dit een mooie planning voor een korte trip 🙂

Tips
Ga je in de winter? Dan kun je een noorderlicht tour inplannen.
Ga je in de zomer? Dan is een walvissentour erg leuk om te doen. Dit kan onder andere vanuit Reykjavik.

regenboogstraat reykjavik
Reykjavik ©Wegwijsnaar.nl
Strokkur Golden Circle
De geiser Strokkur ©Wegwijsnaar.nl

Korte roadtrip in Zuid-IJsland, 5-8 dagen (meest populair)

Een korte roadtrip langs Zuid-IJsland is over het algemeen het meest populair. Zuid-IJsland is heel gevarieerd en de bezienswaardigheden liggen relatief dicht bij elkaar. In 8 dagen kun je bijna heel Zuid-IJsland bezoeken. Het is ideaal als je lekker avontuurlijk wil zijn, maar niet zo lang de tijd hebt.

Mooie bezienswaardigheden die je in Zuid-IJsland kunt bezoeken zijn bijvoorbeeld de bekende zwarte stranden van Vík. Hier vind je (in het juiste seizoen) ook papegaaiduikers 😊
Ook liggen er een aantal mooie, grote watervallen langs de route. Bijvoorbeeld de Seljalandsfoss en Skógafoss watervallen. Beide watervallen staan in ons lijstje van mooiste watervallen op IJsland.

Een van de meest unieke bezienswaardigheden in het zuiden van IJsland zijn Diamond Beach en het Jökulsárlón gletsjermeer. Op dit meer drijven allemaal grote ijsschotsen. Deze ijsschotsen zijn afgebroken van de gletsjer. Dit is een natuurlijk proces. De ijsschotsen liggen het hele jaar door in het meer, waardoor dit zowel in de winter- als de zomer gaaf is om te bezoeken. Uiteindelijk drijven de ijsschotsen naar de zee en spoelen ze door de golven aan op Diamond Beach. De naam is zeer toepasselijk, want doordat de zon op de ijsschotsen schijnt, lijkt het alsof hier allemaal diamanten op het zwarte strand liggen 💎

Vlakbij het gletsjermeer en Diamond Beach kun je de Katla Ice Cave bezoeken. Dit is een hele mooie, natuurlijke, ijsgrot.

hoeveel dagen naar ijsland
Diamond Beach ©Wegwijsnaar.nl
ice cave katla ijsland tour
Katla Ice Cave

Tip: lees ook ons artikel over een 8-daagse roadtrip in Zuid-IJsland 😊 In dat artikel hebben we per dag een planning voor je gemaakt als je besluit om 8 dagen naar IJsland te gaan. Vergeet geen auto op IJsland te huren, anders kun je de roadtrip niet maken.

Tip: boek zéker een gletsjerwandeling als je Zuid-IJsland gaat bezoeken. Het is misschien een investering, maar het is een van de meest gave dingen die in op IJsland kunt doen 🤩 Lees hier onze ervaring van onze gletsjerwandeling.

gletsjer hike ijsland
Gletsjer hike op IJsland ©Wegwijsnaar.nl
hoeveel dagen naar IJsland?
©Wegwijsnaar.nl

Klassieke rondreis: 8-12 dagen (rondje Ring Road)

Wil je graag een compleet beeld van IJsland krijgen? Dan is het leuk om minstens 8 tot 12 dagen naar IJsland te gaan. Je kunt dan de hele Ring Road rijden. Dit is de hoofdweg die rondom heel IJsland loopt. Naast Zuid-IJsland bezoek je dan ook andere delen 😊  

Het noorden van IJsland staat bekend om de ‘diamond circle’. Net als de Golden Circle liggen hier meerdere bezienswaardigheden dicht bij elkaar.
Ook vind je in het noorden de tweede grootste stad van IJsland: Akureyri

Hverir diamond circle ijsland
©Wegwijsnaar.nl
Akureyri IJsland
Akureyri ©Wegwijsnaar.nl

Het westen staat bekend om de westfjorden. 

In de winter kan het wat uitdagender zijn om heel IJsland rond te rijden. Je hebt in dat geval echt een 4×4 auto nodig en je moet er rekening mee houden dat het weer je planning overhoop kan gooien.
In de zomer is het perfect om een rondreis te maken. Het is heel lang licht en het weer is redelijk goed. Je kunt in de zomer bijvoorbeeld makkelijk met een camper of tent op je dak reizen. IJsland heeft een aantal leuke campings, lees daarvoor ook even ons artikel met leukste campings op IJsland

Voor de echte liefhebbers: 14 dagen of langer (inclusief Westfjorden en afgelegen gebieden)

Wil je IJsland echt goed ontdekken? Dan raden we aan minstens 14 dagen naar IJsland te gaan. (Het liefst nog een stuk langer). In dat geval heb je genoeg tijd om ook de meer afgelegen gebieden te verkennen. Ben jij een echte natuur liefhebber? En hou je van gave hikes en avontuur? Dan zijn de afgelegen gebieden echt heel erg leuk om te bezoeken 🤩  

Denk bijvoorbeeld aan Landmannalaugar. Landmannalaugar is een bergebied. Het ligt in het zuiden van IJsland, maar wel meer naar binnen. Het gebied staat vooral bekend vanwege de prachtige oranje bergtoppen en de spectaculaire hikes die je hier kunt maken. Er is zelfs een meerdaagse hike die je kunt maken, maar dat is alleen aan te raden als je hier goed om voorbereid bent. Om er te komen moet je via F-wegen rijden. Bijvoorbeeld de F225 naar Landmannalaugar.
Je hebt hier een 4×4 auto voor nodig. Ook is het handig om met een camper, tent of tent op je dak te reizen zodat je daar kunt overnachten. Lees er alles over in ons artikel over Landmannalaugar.

hikes bij landmannalaugar
Landmannalaugar ©Wegwijsnaar.nl
landmannalaugar hikes wandelingen
©Wegwijsnaar.nl

Ook is de F35 gaaf om te rijden. Deze weg gaat midden door IJsland heen. Je komt dan langs het Kerlingarfjöll gebergte en het Hveravellir geothermisch gebied. Dat laatste wordt ook wel de oase van de highlands genoemd.

Hveravellir hotspring F35
Hveravellir ©Wegwijsnaar.nl
F225
F225 ©Wegwijsnaar.nl

Daarnaast heb je bij een langere rondreis meer tijd om gave activiteiten te doen. Je kunt dan bijvoorbeeld gaan paardrijden op IJsland, een gletsjer hike doen, duiken in de Silfra kloof en ijsgrotten bezoeken. Ook is het heel leuk om naar de Reykjadalur hotspring te lopen. Dit is een warme rivier waar je in kunt baden. Het ligt vlakbij de Golden Circle. Deze activiteiten kunnen ook wel tijdens 3-8 dagen IJsland, maar dan moet je wat meer keuzes maken en prioriteiten stellen 😉

Tip: hou er rekening mee dat de highlands alleen in de zomer te bezoeken zijn. In de winter zou een wat kortere trip naar IJsland prima voldoen.
In de winter kun je wel gave activiteiten doen zoals met sneeuwscooters rijden. 

Specifiek doel of voorkeur voor een seizoen?

Ga je met een specifiek doel naar IJsland? Hoeveel dagen je dan een reis naar IJsland boekt is in dat geval afhankelijk van je doel. 

Als je specifiek naar IJsland gaat om noorderlicht te spotten raden we aan om 5 tot 7 dagen te gaan. Je kunt dan het beste naar het noorden van IJsland gaan omdat de kans op noorderlicht hier wat groter is. 
Om noorderlicht goed te kunnen zien moet het een heldere nacht zijn. Je bent dus onder andere afhankelijk van het weer. Het is nooit gegarandeerd dat je noorderlicht gaat zien, maar als je in de winter 5 tot 7 dagen naar IJsland gaat is de kans dat het voorkomt wel groot.

beste tijd om noorderlicht te zien in IJsland

Ga je naar IJsland voor de middernachtzon? Dan maakt het niet zoveel uit hoelang je gaat. De middernachtzon vindt plaats op 21 juni, de langste dag van het jaar. Op IJsland gaat de zon dan (bijna) niet onder. Dat betekent dat je ook midden in de nacht lekker kunt wandelen, genieten van een bubbelbad bij je huisje of gave bezienswaardigheden kunt bezoeken.

IJsland is vaak wel wat duurder om te bezoeken in deze periode, omdat het een populaire tijd is. Ook kan het wat drukker zijn met andere toeristen. Het voordeel is wel dat de dagen een stuk langer zijn. Drukke bezienswaardigheden (zonder openingstijden, zoals de geisers van IJsland) kun je dus ook ‘s avonds of ‘s nachts bezoeken. Op die manier is het een stuk rustiger 😊

Conclusie: hoeveel dagen heb je nodig voor een reis naar IJsland?

Uiteindelijk zie je dus dat er geen eenduidig antwoord op deze vraag kan worden gegeven. Het hangt af van je interesses, behoeftes en budget.
Wat ons betreft kun je beter langer naar IJsland gaan dan korter. IJsland is een groot land, dat moet je echt niet onderschatten. En er is ontzettend veel te zien, te beleven en te ontdekken. Zeker als je gave excursies en hikes wil doen én het binnenland wil ontdekken zouden wij aanraden minimaal 3 weken te gaan. Maar kijk vooral wat er aansluit bij je wensen. 

Tip: bouw als je naar IJsland gaat altijd ruimte in voor onverwachte weersomstandigheden.
Sommige excursies of hikes kun je niet maken als het weer het niet toelaat. Ook kunnen wegen geblokkeerd zijn door een vulkaanuitbarsting, overstromingen van een rivier of sneeuwval 😉