Wijnproeverij op Sicilië

Suuz Door Suuz

Leer Sicilië nog een beetje beter kennen tijdens een wijnproeverij! 🍷🍇 Italië staat natuurlijk bekend om het heerlijke eten en ook op dit eiland kan je daar gelukkig niet omheen. Op verschillende locaties op Sicilië zijn wijngaarden, waar je de wijn zelf kan gaan proeven. Bij de Etna, op het landgoed van een kasteel en zelfs in de hoofdstad Palermo. Welke ga jij boeken? 😉

Nog meer tips voor Sicilië
Huurauto op Sicilië
De mooiste hotels op Sicilië

Wijnproeverij op Sicilië


Siciliaanse wijn

Sicilië is het grootste eiland van de Middellandse Zee en is niet alleen een aanrader voor strandgangers en geschiedenisliefhebbers. Nee, het is ook dé plek voor wijnliefhebbers onder ons. 🍷 Enkele bekende Siciliaanse wijnen zijn de Ansonica, Catarratto, Damaschino, Grillo, Moscato en Malvasi. Ook de Pinot Grigio is een bekende wijn op het Italiaanse eiland en dat is toch wel een hele bekende!

Wat Siciliaanse wijnen zo uniek maakt is de vele verschillende soorten druiven, de vulkanische bodem en het mediterrane klimaat. Zelfs de Etna, de grootste actieve vulkaan van Europa, heeft een grote invloed op de wijngaarden. 🌋 Een vulkanische grond is namelijk enorm vruchtbaar. De bodem zit namelijk vol met mineralen, waardoor de wijn een unieke smaak krijgt. Daarnaast heb je ook nog veel kalksteen, waardoor de Siciliaanse wijn helemaal een eigen twist krijgt.  

De Siciliaanse wijnbouw gaat terug tot de oude Grieken, die in de 8e eeuw voor Christus de eerste wijngaarden op het eiland aanlegden. Sindsdien heeft de wijnproductie op Sicilië zich ontwikkeld en steeds een beetje verbeterd. Een van de bekendste wijnen van het eiland is de Marsala, een versterkte wijn die in de 18e eeuw werd gecreëerd door de Engelsman John Woodhouse. Marsala staat bekend om zijn zoete, rijke smaak en wordt vaak gebruikt in de keuken, maar is ook heerlijk om gewoon puur te drinken. 😜

Een wijnproeverij op Sicilië is dus op allerlei vlakken een aanrader. Het is een belangrijk stuk cultuur en traditie, je ondersteunt de lokale wijnboeren én het is natuurlijk ook nog eens heel lekker.  

Powered by GetYourGuide

Wijnproeverij op Sicilië met zonsondergang

Hoewel deze wijnproeverij zich afspeelt op de Eolische Eilanden en niet op Sicilië zelf, is dit echt een geweldige ervaring. Deze wijnproeverij vindt namelijk plaats op een geweldige locatie. Je start met een korte wandeling door de wijngaarden en een rondleiding door de kelder, om vervolgens zelf de heerlijke wijnen te proeven. 🍇

wijnproeverij op sicilie

Onder het genot van lekkere hapjes heb je een geweldig uitzicht op de wijngaarden, het buureiland Salina en een prachtige ondergaande zon. Klinkt dit niet als de ultieme vakantie activiteit op Sicilië? De wijngaarden lijken hier eindeloos en je waant je hier echt even alleen, weliswaar met de andere wijnliefhebbers, op de wereld. 

🍷 Boek hier de wijnproeverij op de Eolische Eilanden

Natuurlijke wijn, olijfolie en honing proeven

Deze proeverij vindt plaats in Alcamo, een stad die bekend staat om zijn wijnproductie en gelegen is in een schilderachtige, landelijke omgeving. Het is hier idyllisch en de eigenaren van de wijngaarden zijn enorm vriendelijk. Je krijgt een uitleg, vol passie, over de teelt van de druiven. 🍇 Er ligt hier een nadruk op duurzaamheid en biologische productie. De natuurlijke wijnen die hier worden aangeboden, zijn gemaakt zonder toevoeging van chemicaliën of gisten, wat resulteert in pure, ongefilterde smaken.  

Bij de proeverij krijg je ook heerlijke olijven, goede honing en andere hapjes geserveerd. Als je het geluk hebt, dan schuiven opa en oma ook nog even aan! Grote kans dat de al geopende fles mee naar huis mag en na afloop kan je voor de rest van de vakantie inslaan. 😉

🍷Boek hier de proeverij van natuurlijke wijnen

Wijnproeverij met hapjes bij Bottega Monteleone in Palermo

In het hart van Palermo, een stad vol geschiedenis en cultuur, kan je ook de echte Siciliaanse wijn proeven. Hier geen wandelingen door de wijngaarden, maar een sfeervol wijnhuis in de grootste stad van Sicilië. De wijnbar wordt gerund door een familie en tijdens deze wijnproeverij op Sicilië krijg je 5 verschillende soorten te proberen.  

Het personeel vertelt met passie meer over de wijnen en de hele wijncultuur. Niet alleen de wijnen zijn lekker, ook het eten is hier echt heerlijk. Allerlei kleine, verfijnde hapjes worden geserveerd – typisch Italiaans eten. Dat is maar goed ook, want drinken op een lege maag is een no go. Hier na kan je direct door naar je hotel in Palermo – ideaal!

🍷Boek hier de wijnproeverij in Palermo

Powered by GetYourGuide

Etna vulkaan: wijntour en wijnproeverij op Sicilië

Op 900 meter hoogte, op de voet van de Etna, is een wijnproeverij natuurlijk helemaal een unieke ervaring. De omgeving is prachtig en het uitzicht is echt geweldig. Je proost samen met de gastheer, om vervolgens hun eigen wijnen te gaan proeven. Het zijn de heerlijke Siciliaanse wijnen met hun uitgesproken smaak. Daarnaast worden er allerlei lekkere hapjes geserveerd. Dat maakt de ervaring helemaal compleet! 😍

De familie van deze wijngaard is enorm gastvrij. Je verlaat de wijngaard met veel meer kennis over de wijnen, een volle buik én natuurlijk een wijnproeverij achter de kiezen. Neem jij een fles van je favoriete wijn mee naar huis? 

🍷Boek hier de wijnproeverij bij de Etna

Syracuse: wijnproeven in een kasteel en historische tuin

In Syracuse, een stad met een rijke geschiedenis die teruggaat tot de Griekse oudheid, kun je genieten van een wijnproeverij in een sprookjesachtige setting. Deze wijnproeverij op Sicilië vindt plaats in een historisch kasteel, omringd door een hele mooie tuin en wijngaarden die perfect is onderhouden. De sfeer hier is rustig en zelfs een beetje chique. 

Tijdens de proeverij maak je kennis met de beroemde druivensoorten van Syracuse, zoals Moscato di Siracusa en Nero d’Avola. Daarnaast kan je ook een rondleiding krijgen door het bijzondere kasteel. De proeverij van drie verschillende wijnen zelf vindt plaats in de sprookjesachtige tuin. Het is een familiebedrijf en de gids vertelt je vol passie over de wijnen, maar ook specifiek over het wijnbedrijf.  

🍷Boek hier de wijnproeverij bij het kasteel in Syracuse